портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

День визволення Маріуполя від російських окупаційних військ

Опубліковано 13 червня 2018 року, 12:01

13 червня 2014 року підрозділи українських збройних сил звільнили    м. Маріуполь, що стало переломним моментом війни на Сході країни.

Місто є ключовим для Донеччини і досить значним для України, з населенням близько 500 тис. осіб та часткою промислового виробництва                   близько 7% від загальнодержавного. Маріуполь є портовим та індустріальним центром із металургійними комбінатами та машинобудівними заводами, осередком культури та мистецтва Донеччини. Він має й надважливе стратегічне значення для оборони держави через виробництво місцевими підприємствами критично-важливих елементів бронювання військової техніки та як одні з найбільших «морських воріт» України.

З середини квітня 2014 року будівля міської ради та інші ключові об’єкти на території міста були в руках місцевих сепаратистів та російських найманців. У центрі міста ними були перекриті декілька вулиць та облаштований укріпрайон. Дії місцевих силовиків були практично повністю паралізовані. Декілька сотень українських військових утримували лише Маріупольський аеродром.

Спецоперація зі звільнення міста була спланована та проведена протягом однієї доби. До її проведення було залучено підрозділи з полку спеціального призначення «Азов», полку поліції «Дніпро-1», Національної гвардії України та спецназу МВС. Активна фаза тривала декілька годин та завершилася повним звільненням міста. Декілька бойовиків було ліквідовано, близько 20 захоплено в полон, декільком десяткам вдалося втекти з міста, перевдягнувшись у цивільний одяг. Ніхто з цивільних мешканців Маріуполя, під час проведення операції, серйозно не постраждав.

Ввечері,  13 червня 2014 року, над міською радою Маріуполя замайорів синьо-жовтий стяг.

 Слава Українським воїнам та Слава Україні !

Департамент інформаційної  та внутрішньої політики облдержадміністрації