портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Донеччина планує реалізовувати 34 проєкти в рамках президентської програми «Велике будівництво»

Опубліковано 16 березня 2021 року, 15:18

Донецька область планує реалізовувати 34 проєкти в рамках президентської програми «Велике будівництво»-2021. План робіт на цей рік голова Донецької облдержадміністрації, керівник обласної військово-цивільної адміністрації Павло Кириленко представив міністру розвитку громад і територій України Олексію Чернишову на нараді, яка відбулася у Краматорську сьогодні, 16 березня. 

29 з цих проєктів мають соціальну спрямованість (це школи, дитсадки, медичні заклади, спортивні об’єкти), 5 – це проєкти економічного розвитку. Більшість із запланованого має бути завершена до кінця цього року (21 проєкт), решта (13)  - у 2022 році.

Об’єктів соціальної спрямованості - 29 (це школи, дитсадки, об’єкти медицини,  спорту, культури, соціальної сфери). Вартість робіт у 2021 році становитиме 873,9 млн гривень, у тому числі за рахунок коштів державного бюджету – 502,1 млн грн (це 57 %), кошти місцевих бюджетів - 371,8 млн гривень (у тому числі обласний бюджет – 296,2 млн гривень, кошти місцевих бюджетів – 75,6 млн грн).


Павло Кириленко зауважив, що більшість проєктів (62 відсотка) – це проєкти покращення надання освітніх послуг (школи, дитсадки).

В рамках цьогорічного «Великого будівництва» планується покращити умови навчання для 7 500 учнів, провівши роботи по 11 школам (три – у Бахмуті, по одній – у Авдіївці, Лимані, Маріуполі, Новогродівці, Родинському, Торецьку, у смт Новоекономічне та у селищах Кальчик і Петрівка). Дві з цих шкіл розташовані вздовж лінії розмежування – у Авдіївці та Торецьку.

На реалізацію проєктів із реконструкції шкіл передбачається 392,1 млн грн, в тому числі: кошти державного бюджету (а саме кошти Надзвичайної кредитної програми для відновлення України та державного фонду регіонального розвитку) в сумі 240,8 млн грн, кошти обласного бюджету (113,1 млн грн) і місцевих бюджетів (38,1 млн грн).

Добудова семи існуючих садочків (чотирьох у Маріуполі, по одному у Добропіллі, Костянтинівці та Мирнограді) коштуватиме 257,3 млн грн.

В основному, це кошти державного бюджету - 94 %: Надзвичайна кредитна програма для відновлення України – 219,5 млн грн, державний фонд регіонального розвитку – 21,4 млн грн.

Кошти місцевих бюджетів на цьому напрямку становитимуть всього 6 %: з обласного бюджету ми спрямуємо 10,2 млн грн, із бюджетів міських залучимо 6,2 млн грн.

Загальна потужність садків – 1 500 місць.



Також на 2021 рік заплановано побудувати два спортивних проєкти, ще один реконструювати. Під реконструкцію відвели плавальний басейн «Нептун» у Маріуполі. Нове будівництво – це 2 потужних і важливих для області комплекси: фізкультурно-оздоровчий з басейном «H2O-Classic» у Краматорську та велокомплекс у Лимані, аналогів якому в Україні поки що немає. Він зможе забезпечити потреби спортсменів Донеччини та дасть можливість проводити навчально-тренувальні збори, обласні змагання, чемпіонати України; крім того, буде можливість використовувати його як тренувальну базу для збірних національних команд України.

На реалізацію спортивних проєктів передбачили  80,4 млн грн коштів обласного та міського бюджету міста Маріуполь.

У медичній сфері планується реалізувати 3 проєкти (у Краматорську, Кураховому та Святогірську) із залученням коштів місцевих бюджетів. Загалом 44,2 млн грн. Це:

- будівництво корпусу відділення фізичної та реабілітаційної медицини у Святогірську

- реконструкція радіологічного відділення міської онкологічної лікарні міста Краматорськ 

- капітальний ремонт будівлі інфекційного відділення у Кураховому.

«Корпус відділення фізичної та реабілітаційної медицини у Святогірську плануємо відкрити у цьому році в рамках 30-ої річниці незалежності України. Скористатися його послугами та отримати там медичну реабілітацію зможуть не лише учасники АТО, а й жителі області, які втратили здоров’я через проведення бойових дій»,  -  зазначив Павло Кириленко.

Напрям «Культура» представлений у Донецькій області  Музеєм природи.  Його планується  створити шляхом реконструкції нежитлової будівлі, а також відкрити там «Візит - Центр» Садиба Бантиша». На реалізацію проєкту залучені кошти обласного фонду охорони навколишнього природного середовища (10 млн грн). Очікується, що щорічно його відвідуватиме майже 15 тисяч жителів області.

Продовжаться  у цьому році й проєкти з розбудови центрів надання адміністративних послуг, музеїв та об’єктів оздоровлення і відпочинку дітей:  буде збудовано ЦНАП у Бахмуті, створено музей науки у Маріуполі та будуть реалізовані два проєкти у Обласному дитячо-молодіжному санаторно-оздоровчому комплексі «Перлина Донеччини» у Святогірську (проведемо там реконструкцію корпусів та їдальні).

На ЦНАП, музей та «Перлину Донеччини» буде витрачено майже 90 млн грн: 17 млн грн – з державного фонду регіонального розвитку та 73 млн грн з місцевих бюджетів (в основному, обласного - 69,5 млн грн;  решту - 3,2 млн грн нададуть міста Маріуполь та Бахмут).

«Для Донецької області проблемним питанням залишається стан довкілля. Тому ми вирішили реалізувати 5 проєктів, які покращать екологічну ситуацію на Донеччині. 3 з них будуть завершені у цьому році, 2 - у 2022-му. На реалізацію передбачили 128 млн грн коштів обласного бюджету», -  зазначив очільник області. 

У 2021 році буде здійснена реконструкція очисних споруд у місті Часів Яр, а також побудовано сміттєперевантажувальну станцію у Бахмуті й лісовий насіннєво-селекційний центр у Лимані (перший камінь якого, до речі, ми заклали буквально кілька днів тому – у суботу, 13 березня).

Вартість цих трьох проєктів  – 84,6 млн грн.

У 2022 році  буде завершено будівництво сміттєперевантажувальної станції на території Добропільського району та заводу зі знешкодження відходів біологічного походження – на території району Краматорського. Вартість двох проєктів – 43,4 млн грн.

«Усі об’єкти, що увійшли до програми "Велике будівництво", важливі для Донеччини. І безумовно, служитимуть людям не одне десятиліття», -  зазначив Павло Кириленко.