портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Культура Донеччини адаптувалася до умов карантину

Опубліковано 19 серпня 2020 року, 12:35 , Управління культури і туризму облдержадміністрації

Заходи, спрямовані на популяризацію різних видів мистецтва та розвиток туристичного потенціалу кожної громади,  проводяться на території Донецької області в нових реаліях, обумовлених карантинними обмеженнями. 

У зв’язку з поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS CoV-2 та введенням карантину на території Донецької області, враховуючи Постанову Кабінету Міністрів від від 22 липня 2020 р. № 641 "Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території із значним поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2" (далі – Постанова) заклади культури перейшли на онлайн обслуговування відвідувачів та проведення віртуальних заходів.

Обласними комунальними закладами культури підготовлено та розміщено на інтернет-ресурсах ряд відеороликів «Залишайся вдома», які розповідають про необхідність суворо дотримуватися запроваджених протиепідемічних карантинних заходів. На вході до закладів культури розміщено інформаційні матеріали щодо індивідуальних заходів профілактики коронавірусної хвороби COVID-19.

Завдяки реалізації проєкту «Змінимо Україну разом» в межах меморандуму про співпрацю між Івано-Франківською, Львівською та Донецькою областями 23 липня 2020 року в приміщенні Івано-Франківського обласного художнього музею відбулося відкриття двох виставок художників Донецької області  «Імпресіо» та «Трансформація», на яких представлені роботи 60 митців.

Вперше у Донецькій області запроваджено новий проєкт безкоштовних онлайн-концертів українських виконавців та гуртів з прямою трансляцією на ютуб-каналі «Культура Донеччини» та фейсбук-сторінці. Проведення онлайн-концертів у такому форматі сприятиме забезпеченню культурного дозвілля громадян без територіальних або будь-яких інших карантинних обмежень. Яскрава сцена з великим екраном, якісний звук, шоу-ефекти - це те, що сьогодні можна побачити на власні очі. Заходи реалізуються ОКП «Центр кіномистецтва та культури». Вже підготовлено та проведено онлайн-концерти: гурту «QuiZ MusicBand» (04.06.2020), Миколи Родіна (13.06.2020), гурту «Carre» (18.06.2020), Сергія Жадана зі своїм рок-гуртом «Лінія Маннергейма» (19.06.2020), гурту The Heavy Crawls (10.07.2020).

В очікуванні завершення карантину люди сумують за активним відпочинком. Інтерес до мандрівок Донеччиною викликає серія відеороликів в рамках проєкту «Нетипова типова Донеччина», що присвячені туристичним напрямкам, цікавим місцям та незвичайним об’єктам Донецької області. Наразі в межах даного проєкту вийшли ролики, що розповідають про Садибу пана Бантиша (знаходиться у с. Прелесному Слов’янського району), Крейдяні Білокузьминівські скелі (територія РЛП «Краматорський»), Мар’їну гору (Серебрянська сільська рада Бахмутського району), соляні шахти Соледару.

Також, вперше за 5 місяців карантину 15 серпня 2020 року на березі Сіверського Донця у м. Святогірськ, з метою популяризації міста, як «туристичного магніту» Донецької області, облдержадміністрацією було організовано та проведено концертну програму за участі етно-фолк-рок гурту «THE DOOX».

Захід було організовано з дотриманням протиепідемічних заходів. Територію біля сцени було огороджено захисною стрічкою, нанесено тимчасове маркування для забезпечення дотримання дистанції не менше 1,5 метри. Організатори проводили температурний скринінг відвідувачам, роздавали захисні маски та обробляли руки дезінфікуючим засобом.

У червні 2020 року Донецький обласний краєзнавчий музей виграв грант на суму  654 787, 08 грн для реалізації спільного проєкту Українського культурного фонду та Донецького обласного краєзнавчого музею під назвою «Хроніки українського спротиву на Донеччині від першої половини ХХ століття до 1991 року». Проведено показ двох виставок "Медицина першої половини ХХ ст. Історія однієї лікарської династії" та "Людина в просторі степу: доба каменю, доба бронзи" з дотриманням відповідних санітарних та протиепідемічних заходів (персонал та відвідувачі забезпечено засобами індивідуального захисту, перебування у приміщенні не більше однієї особи на 5 кв. метрів площі, дотримання температурного режиму, дезінфекції і провітрювання приміщень).

29 липня 2020 року в залі Донецького обласного краєзнавчого музею відбулося відкриття пересувної  виставки Львівського музею історії релігії. Експозиція присвячена 155-й річниці від дня народження Митрополита Української Греко-Католицької Церкви, громадського діяча, мецената Андрея Шептицького.

Донецьким обласним художнім музеєм (далі - ДОХМ) розпочато проєкт «Тимчасово втрачені скарби ДОХМ», щоб нагадати про цікаві твори видатних художників з фондів музею. Підготовлено та розміщено фото картини О.І. Тимашевський «Італійка біля колодязя» у рубриці «Тимчасово втрачені скарби ДОХМ».

Проводяться онлайн-екскурсії та екскурсії з обмеженою кількістю відвідувачів територією державного історико-архітектурного заповідника у м. Святогірську та скансена з дотриманням відповідних санітарних та протиепідемічних заходів. Прийом відвідувачів здійснюється за умови:

-              забезпечення персоналу засобами індивідуального захисту (захист обличчя, очей, рук) та використання відвідувачами респіраторів без клапанів видиху або захисних масок, у тому числі виготовлених самостійно,

-              за попереднім записом,

-              з дотриманням відстані між відвідувачами не менш як 1,5 метра,

-              екскурсійні групи мають бути у кількості не більше ніж 5 осіб (без урахування дітей віком до 14 років).

Донецькою обласною бібліотекою, використовуючи віртуальний простір, для дітей та дорослих впроваджено віртуальні рубрики: #РавУля_рекомендує - цикл КнигоЛюбческих порад, читання в голос «Казка на ніч», родинні читання #Читаємо_разом_українське», читацькі поради #щосьцікаве - цікаві факти, #Етикет_на_всі_випадки_життя, #СімДнівЧитання, #ВеселковіПосиденьки – читання за кольором настрою. Почали роботу в онлайн форматі: шалена лабораторія «Похімічемо?», Арт-галерея «Зроби крок», творча студія «Майстер –Я». За період карантину було проведено 110 онлайн-заходів, створено 4 буктрейлера та 13 тематичних відео-роликів.

Для підтримки та допомоги (в тому числі і психологічної) з користувачами постійно підтримується онлайн та телефонний зв'язок. У липні 2020 року організовано та проведено регіональний етап Всеукраїнського конкурсу "Лідер читання" та онлайн захід #Читайбезобмежень.

Комунальним закладом «Донецький академічний обласний драматичний (м. Маріуполь)» розміщено різножанрові вистави з архіву театру, які можна подивитися за посиланням: https://cutt.ly/6ymvm35, підготовлено ряд відеороликів за різноманітною тематикою. У липні 2020 року проведено прем’єрний показ вистави А.П. Чехова «Вірочка».

Для мешканців населених пунктів Донецької області, що розташовані на лінії зіткнення, організовано гастрольний тур вистави «Шлях до дому». Станом на 17 липня 2020 року вистави проведено у с. Павлополь, м. Вугледар, с. Урзуф, смт Мангуш, м. Мар’їнка, с. Нікольське, м. Волноваха, м. Курахове, м. Селідово, м. Мирноград. Під час проведення вистав розміщення глядачів здійснюється з вільним місцем поруч, спереду та позаду (у шаховому порядку). Загальна наповненість залів не перевищує 50 відсотків місць. Організовано односторонній рух в залах, розділено окремі шляхи для входу та виходу. Театральні вистави проводяться без антракту. Глядачі та працівники театру дотримуються маскового режиму, проводиться скринінг температури, використовуються антисептики.

Донецьким обласним навчально-методичним центром культури проводяться онлайн майстер-класи, онлайн тренінги-практикуми, онлайн семінари.

Звертаємо увагу на те, що усі культурно-мистецькі заходи проводилися за умов дотримання відповідних санітарних та протиепідемічних заходів, визначених Постановою та з урахуванням вимог постанови Головного державного санітарного лікаря України від 04.08.2020 № 45 «Про внесення змін до Тимчасових рекомендацій щодо організації протиепідемічних заходів під час проведення культурно-мистецьких заходів на період карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID - 19)».

Культурно-дозвіллєві заходи, які проводяться управлінням культури і туризму Донецької облдержадміністрації та обласними закладами культури під час карантину можна подивитися онлайн за посиланням: сайт kultura.dn.gov.ua; сторінка у Фейсбуці; група у Фейсбуці; youtube-канал Культура Донеччини.