портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

У Донецької області оголошені чотири нові ландшафтні заказники

Опубліковано 08 липня 2020 року, 13:17 , Департамент екології та природних ресурсів облдержадміністрації

Нові ландшафтні заказники оголошені на території Краматорської міської ради Донецької області.

З метою збереження цінних та типових природних комплексів, 03 липня 2020 року головою Донецької облдержадміністрації, керівником обласної військово-цивільної адміністрації підписано розпорядження № 679/5-20 «Про оголошення ландшафтних заказників місцевого значення на території Краматорської міської ради». Загальна площа 4 нових заказників становить 200,2000 га, це ландшафтні заказники місцевого значення «Крайнє», «Середнє», «Берестувате» та «Карачун».

Ці природні території включають байрачні лісові урочища природного походження - широколистяні деревостани з кленів гостролистого, польового та татарського, липи та бересту, а також осики та лісової груши, зростають також хвойні породи дерев, представлені сосною звичайною і кримською. З видів рослин, занесених до Червоної книги України, зустрічаються горицвіт волзький, шафран сітчастий, рябчик руський, тюльпани дібровний і змеєлістий. На масштабних виходах крейдяних ґрунтів присутні раритетні комплекси кретофільних рослин, багато з яких є реліктовими або ендемічними, деякі – занесені до Червоної книги України (двурядка крейдяна, гісоп крейдяний, громовик донський). З видів тварин, занесених до Червоної книги України, зустрічаються шуліка чорний, польовий, степовий і лучний луні, орел-карлик, канюк степовий, балабан, сірий жайворонок, сірий сорокопуд, веретільниця ламка, полоз візерунковий, мідянка звичайна, махаон, подалірій, поліксена, ксилокопа звичайна, жук-олень, дибка степова, бражник хорватський тощо.

Таким чином на 07.07.2020 природно-заповідний фонд Донецької області складається з 177 об’єктів, фактичною площею 100196,87 га.