портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

У Краматорську хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих воїнів Афганістану

Опубліковано 14 лютого 2020 року, 13:32 , Департамент інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації

На честь Дня вшанування пам’яті учасників бойових дій на території інших держав та 31-ї річниці виведення військ з Афганістану 14 лютого у Краматорську вшанували пам’ять загиблих в Афганістані. Захід відбувся за участі першого заступника голови Донецької облдержадміністрації Ігоря Мороза, Краматорського міського голови Андрія Панкова, представників громадських організацій, Української спілки ветеранів Афганістану, військових, правоохоронців, представників навчальних закладів та мешканців міста.

До Пам’ятнику загиблим воїнам-афганцям поклали квіти. Хвилиною мовчання вшанували пам’ять тих, хто в Афганістані пожертвував власним життям, захищаючи мирних мешканців.

Нагадаємо, війна в Афганістані тривала 10 років – з 25 грудня 1979 року по 15 лютого 1989. Це був перший збройний конфлікт, участь у якому визнала СРСР. Через горнило тієї війни пройшли 160 тисяч українців, 12 тисяч отримали поранення, контузії, були скалічені, а 3085 – загинули. Найбільших втрат зі всієї України зазнали мешканці Донецької області 302 військових не повернулися до своїх домівок з Афганської війни. Друге місце по втратам займає Харківська область – 221 загинувший воїн.

Після здобуття Україною незалежності українські військові фахівці стали учасниками миротворчих місій у Югославії, Грузії, Боснії і Герцеговині, Хорватії, Лівані, Кувейті, Іраку тощо. За даними Міністерства оборони України з 1992 року в міжнародних миротворчих операціях взяли участь майже 44 тисячі військовослужбовців, 54 з них загинули.

Нині у складні для країни часи воїни-афганці проявили героїзм і мужність на Донбасі, їх бойовий досвід і тепер є запорукою багатьох перемог у боротьбі з російським агресором за незалежність і територіальну цілісність України.