портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Живі емоції крізь призму об’єктива: як фотографиня з Покровська перетворилася на соціальну підприємницю

Опубліковано 12 червня 2019 року, 12:20 , Донецький обласний центр зайнятості

Жителька Покровська Наталя Майорова, покинувши у березні 2018 року роботу на телебаченні, перетворилася на фотографиню і підприємницю. Вона перша реалізувала у місті соціальний проєкт «Візьми друга з притулку».

За освітою Наталя економістка і юристка. До того, як взяти в руки фотоапарат, вона працювала на місцевому телеканалі «Орбіта» кореспонденткою і телеведучою, вела проєкт. Але попри цікаву роботу, жінка прагнула працювати на себе, мати власну справу. Щоб реалізувати мрію, вона звільнилась з роботи та звернулась за допомогою до Покровського міського центру зайнятості. У грудні 2018 року Наталя, вирішивши стати підприємницею, отримала від служби зайнятості одноразову допомогу по безробіттю на започаткування власної справи.

Фінансові кошти жінка витратила на покупку фототехніки. Наталя також отримала грант від Данської Ради у справах біженців на перекваліфікацію, перевчившись на фотографа у Львівській школі фотографії «Сhik!». Вона повернулася додому вже новою людиною як раз під новорічні свята.

«Ідея стати фотографинею прийшла до мене, ще коли я працювала на телебаченні. Тоді я часто робила світлини закулісного бекстейджу, отримувала від фотографування неабияке задоволення», - розповідає Наталя.

Сьогодні підприємниця має кілька заказів на місяць, клієнтів шукає через інстаграм. Знімає вагітних жінок, дітей, родини, весілля, дні народження, робить дівчачі та жіночі портфоліо. Зокрема вона пропонує послуги з підготовки високоякісного бізнес-контенту для соцмереж, робить інтер'єрну та предметну зйомку.

І хоча Наталя як бізнес-леді ще тільки починає, вона вже має досвід соціального підприємництва. Жінка є місцевою активісткою і організаторкою Покровського соціального фотопроекту «Візьми друга з притулку». Героями фотосесії стали знедолені тварини місцевого притулку, авторкою якого є

голова громадської організації «Покровське товариство захисту тварин» волонтерка Дар’я Корх.

Про ідею створити соціальний проєкт Наталя розповідає: «Мені дуже подобаються різні проєкти, я люблю взяти ідею і реалізувати її від початку до кінця. На створення фотосесії мене наштовхнув власний досвід подорожей. Я часто бувала закордоном: Польща, Чорногір’я, Австрія, Болгарія. Там зовсім інше ставлення до тварин, зокрема безпритульних. Саме це і є показником рівня моральності будь-якого суспільства. Адже той, хто чинить жорстокість і байдужість до тварини, обов'язково проявить її до людини. Тож я вирішила привернути увагу людей до знедолених тварин, кожна з яких має свою історію зради і страждань».

У дводенній безкоштовній фотосесії взяли участь 30 небайдужих місцевих мешканців: волонтерів, військових, спортсменів, журналістів, студентів, школярів, підприємців, творчих людей різних сфер діяльності. До проєкту також долучились добровольці, які прихистили чотирилапих сиріт. Молода фотохудожниця прагнула достукатися до кожного серця, щоб хвостаті та пернаті герої знайшли новий дім. Ідеєю проєкту став заклик: «Чотирилапого друга не обов’язково купувати, його можна забрати з притулку, подарувавши щасливу родину і оточивши любов’ю».

«Знімати тваринок було зовсім не складно, всупереч очікуванням. Мешканці притулку напрочуд дуже спокійні, негаласливі і контактні. Я навіть замислилася над тим, щоб стати фотографом-анімалістом. Але для нашого невеличкого містечка це не дуже життєздатний напрямок», - ділиться враженнями від проєкту Наталя.

Фотовиставка світлин соціального проєкту «Візьми друга з притулку» відбулась 18 травня під час святкування Дня Європи. Небайдужі мешканці Покровська приносили прямо до локації з фотографіями гігієнічні засоби і корма для тварин. Завдяки проєкту Наталі впродовж тижня з притулку забрали всіх цуценят і кількох дорослих тварин.

У найближчих планах підприємниці подальше навчання, реалізація нових проєктів, участь у фестивалі «З країни в Україну», який відбудеться у Покровську наприкінці вересня 2019 року.

Наталя сміливо дивиться вперед і радить всім не боятися життєвих змін, рішуче рухатися вперед і не чекати на вдалий момент, а створювати його самотужки.