портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

11 грудня Комітетом з питань молоді і спорту Верховної Ради України було проведено слухання з формування національної ідентичності та національно-патріотичного виховання як стратегічного напрямку державної політики України.

Опубліковано 13 грудня 2019 року, 12:50 , Управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання Донецької облдержадміністрації

Участь у заході взяли заступник голови Донецької облдержадміністрації Юлія Костюніна та начальник управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації Лілія Золкіна.

Зі вступним словом до учасників звернувся Голова Комітету Андрій Кожем'якін, який наголосив що національно-патріотичне виховання має стратегічне значення для майбутнього нашої країни в умовах "гібридної війни" з боку Російської Федерації, інформаційної війни та масовим виїздом молоді за кордон. Національно-патріотичне виховання повинно об'єднувати країну, тому більше уваги потрібно приділяти східним та південним регіонам та розвивати цю сферу.

Заступник Голови Комітету, Голова підкомітету з питань національно- патріотичного виховання - Василь Мокан у своєму виступі зауважив, що останній раз аналогічні слухання проводилися ще у грудні 2015 року. З того часу відбулась низка позитивних змін у даній сфері, як у напрямку розроблення нормативно-правових документів, що регулюють дану сферу, так і у проведенні практичних заходів національно-патріотичного спрямування, у фінансовій підтримці інститутів громадянського суспільства, які реалізують національно-патріотичні проекти. На перспективу, основне завдання - збільшення охоплення молоді заходами національно-патріотичного виховання та визначення цього напрямку одним з пріоритетів державної політики.

Заступник Міністра молоді та спорту України Олександр Ярема наголосив, що саме Міністерство молоді та спорту України 5 років тому взяло на себе зобов'язання щодо формування та реалізації відповідної державної політики. Було створено окремий структурний підрозділ Міністерства - відділ національно-патріотичного виховання. Заступник міністра підсумував роботу у сфері національно-патріотичного виховання за ці роки, зокрема – затверджено 11 нормативно-правових актів, що регулюють дану сферу, утворено міжвідомчу комісію з національно-патріотичного виховання, працюють координаційні ради при облдержадміністраціях та райдержадміністраціях, прийнято 20 місцевих програм, проведено понад 200 всеукраїнських та міжнародних заходів, здійснено фінансову підтримку громадських організацій для реалізації національно- патріотичних проектів тощо.

Заступник Міністра культури, молоді та спорту України Олексій Сівірін повідомив, що з 1 січня повноцінно запрацює Державне агентство розвитку молоді та громадського суспільства, яке буде реалізовувати державну політику у сфері національно-патріотичного виховання, а також буде створено відповідну експертну групу у директораті самого Міністерства, яка буде формувати державну політику.

Також виступили та взяли участь в обговоренні проблем та перспектив розвитку національно-патріотичного виховання представники Міністерства освіти і науки України, Інституту проблем виховання Національної академії педагогічних наук України, Ради національної безпеки і оборони, представники від громадських організацій, - в цілому понад сорок спікерів.

Начальник відділу національно-патріотичного виховання Міністерства молоді та спорту України Микола Ляхович акцентував увагу на важливості цього засідання та наголосив на першочергових завданнях у сфері національно-патріотичного виховання:

·                   визначення сфери національно - патріотичного виховання пріоритетною в державі - фундаментом національної безпеки України;

·                   формування та реалізація державної політики у сфері національно-патріотичного виховання на основі суспільно-державних, національних цінностях - самобутність, соборність, воля, гідність;

·                   затвердження плану дій щодо реалізації Стратегії національно- патріотичного виховання на 2020-2025 роки та Концепції Державної цільової соціальної програми національно- патріотичного виховання на 2020- 2025 роки;

·                   дофінансування проектів національно- патріотичного виховання, поданих інститутами громадянського суспільства.