портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

110 річниця народження Степана Бандери

Опубліковано 01 січня 2019 року, 09:55 , Департамент інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації

1 січня 2019 року Україна відзначатиме 110-ту річницю від дня народження Степана Бандери. Діяльність Бандери стала важливою частиною українського національно-визвольного руху 20-го століття, а його ім’я стало одним із символів цього руху.

Степан Бандера народився 1 січня 1909 року в родині греко-католицького священика отця Андрія Бандери і Мирослави з Глодзінських в Угринові Старому Калуського повіту нинішньої Івано-Франківської області. Прізвище майбутнього провідника ОУН в іспанській, італійській і деяких інших мовах означає «прапор».

Всього за кілька років йому вдалося зробити блискучу політичну кар’єру, уже 1934-го посівши місце крайового провідника ОУН на західноукраїнських землях. Організація суміщала широкі пропагандистські кампанії з партизанською війною проти польських окупантів.

Після проголошення 30 червня 1941 року у Львові Акту відновлення Української держави, німецька влада арештувала Степана Бандеру, вимагаючи відкликати Акт 30 червня. невдовзі було заарештовано багатьох інших керівників ОУН, проте Бандера відмовився відкликати Акт. До 1944 року він перебував за колючим дротом нацистського табору Заксенхавзен. А його рідні брати Василь та Олекса були замордовані в концтаборі Освєнцим.

У середині грудня 1944 року, коли вермахт не контролював уже жодного клаптика української землі, ізоляція лідера ОУН утратила актуальність для нацистів і Бандеру випустили з концтабору під поліційний нагляд. Нацисти запропонували йому переговори про встановлення союзницьких відносин між українським націоналістичним рухом і Німеччиною. Але вчорашній в’язень концтабору цю пропозицію відкинув.

Після 1945 року Бандера брав активну участь у діяльності ОУН як її лідер, але змушений був постійно переховуватися від агентів спецслужб СРСР. 15 жовтня 1959 року його вбив агент КДБ Богдан Сташинський.

В історії українського народу ця постать у політичному сенсі й дотепер залишається живою та спричиняє безліч дискусій. І сьогодні Степан Бандера є чи не найяскравішим символом прагнення до української державної самостійності в її найбільш безкомпромісній формі.

18 грудня Верховна Рада України ухвалила постанову № 9234 про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв на прийдешній рік, серед яких – день народження лідера Проводу ОУН-Б.