портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

13 червня - День визволення Маріуполя від російської окупації

Опубліковано 13 червня 2021 року, 07:50

13 червня 2014 року підрозділи українських збройних сил звільнили місто Маріуполь.

З середини квітня 2014 року будівля міської ради та інші ключові об’єкти на території міста були під контролем місцевих сепаратистів та російських найманців. У центрі міста ними були перекриті декілька вулиць та облаштований «укріпрайон». Декілька сотень українських військових утримували лише Маріупольський аеродром.

Спецоперація звільнення міста була спланована та проведена протягом однієї доби з 12 та 13 червня. До операції було залучено 150 «азовців», 2 роти батальйону «Дніпро», 2 роти НГУ та спецпідрозділ МВС. Також допомагали місцеві активісти та члени «Правого сектора». Перед початком операції район її проведення заблокували військові ЗСУ та нацгвардійці.

Штурм розпочався близько 5 години ранку. Спершу «азовці» вдарили по позиціях окупантів із ЗУ-23, після чого своє завдання почали виконувати штурмові групи. Метою було взяття відділення банку на вулиці Грецькій, де окупанти влаштували свій штаб. Вони встигли замінувати територію навколо банку – на одній із мін підірвався боєць «Азову». В цілому просування здійснювалося досить стрімко і за декілька годин українські сили ліквідували основні опорні пункти та техніку російських найманців. Згодом контроль над усіма раніше захопленими будівлями було відновлено, а «укріпрайон» на вулиці Грецькій знищено.

 13 червня 2014 року над міською радою Маріуполя замайорів синьо-жовтий стяг.