портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

13 квітня 2014 року - перший бій на Донеччині та початок АТО

Опубліковано 13 квітня 2022 року, 07:30

Вісім років тому, 13 квітня 2014 року,  під час виконання бойового завдання потрапила у засідку група спецпризначенців, яка направлялася для звільнення від російських диверсантів адміністративних будівель міста Слов’янськ. 

 У тому бою капітан Геннадій Біліченко отримав смертельні поранення.  Того ж дня було оголошено про початок антитерористичної операції на сході України.

Геннадій Васильович Біліченко народився 14 грудня 1972 року у Казахстані. У 1994 році після строкової служби в армії та закінчення Бобруйського автотранспортного технікуму переїхав на Полтавщину, у село Гожули, де жили батьки.

На військову службу в СБУ був прийнятий у 1995 році – починав з посади оперативного водія відділу «А» в Управлінні Служби безпеки України в Полтавській області.

 Заочно закінчив ВНЗ, отримав вищу освіту, атестувався на офіцерську посаду у своєму ж підрозділі. У період служби брав участь у 180 бойових операціях, спеціальних заходах із охорони свідків, затриманнях озброєних злочинців.

Капітан Біліченко був відряджений на схід України у дні стрімкого загострення подій у Луганській та Донецькій областях. 

13 квітня 2014 року біля Слов'янська стався перший відкритий бій між найманцями російських спецслужб та співробітниками спецпідрозділу СБУ «Альфа».  У тому бою капітан Геннадій Біліченко отримав смертельні поранення.  

За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі та незламність духу Указом Президента України від 20 червня 2014 року № 543/2014 капітан Геннадій Васильович Біліченко нагороджений орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня (посмертно)

Його іменем названо один з навчальних курсів Національної академії СБУ.

13 квітня 2017 року в Слов’янську відбулося відкриття пам’ятного знаку загиблому капітану спецпідрозділу «Альфа» Служби безпеки України Біліченку Геннадію Васильовичу.