портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

13 травня 2014 року - перші великі втрати 95 ОДШБр в російсько-українській війні

Опубліковано 13 травня 2022 року, 08:00

13 травня 2014 року тилова колона 95-ї окремої десантно-штурмової бригади потрапила у засідку російських військових біля села Маячка (тоді – Октябрьске) Черкаської територіальної громади. Колона складалася з двох БТР-80 і трьох вантажівок ГАЗ-66 з мінометами, водою та продуктами в кузові, для забезпечення українських блокпостів.

У ніч з 12 на 13 травня група російських найманців просочилася крізь периметр оточення та висунулася до села Маячка, де організувала засідку серед зелених насаджень біля мосту перед Краматорським водосховищем. У їхньому розпорядженні були свіжі розвіддані та провідники з місцевих жителів.

13 травня близько 12.30 російські військові та їх прибічники атакували українських військових із гранатометів, вели щільний прицільний вогонь зі стрілецької зброї.

Першим вистрілом з РПГ було підбито головний БТР-80, який заблокував дорогу на міст всій колоні. Одночасно нападниками був відкритий шквальний вогонь з стрілецької зброї. БТР, який йшов другим, протаранив головний бронетранспортер, зіштовхнув його з дороги вліво і розблокував дорогу. Після прямого потрапляння гранати в моторний відсік машина зупинилася.

Військовослужбовці прийняли бій, який тривав майже годину.

Водій головного БТРа - солдат Сергій Соловйов - зміг запустити двигун та виштовхнути машину із зони обстрілу.

Машини ГАЗ-66 у перші хвилини бою потрапили під ворожий вогонь. Водій одного з них направив машину вниз, до озера, а дві інші, на яких знаходилися міномети 2Б9 «Васільок», обійшли підбитий БТР та спробували рухатися далі. Від попадання трасуючих куль почали горіти майно і боєприпаси, що знаходилися в кузовах. В одній з машин пожежа незабаром згасла, а інша згоріла вщент.

Нападники швидко покинули місце нападу, тому їх пошук резервними групами нічого не дав.

Під час бою отримали поранення різного ступеня 8 військовослужбовців, загинуло - 6:

майор Заброцький Вадим Йосипович;

капітан Дульчик Віталій Георгійович;

сержант Рудий Віталій Валентинович;

сержант Славіцький Олег Вікторович;

молодший сержант Хрущ Сергій Юрійович;

старший солдат Якимов Олександр Валерійович.

Указами Президента України «За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі та незламність духу», всі загиблі військовослужбовці нагороджені орденом «За мужність» III ступеня (посмертно).