портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

14 березня - День українського добровольця

Опубліковано 14 березня 2020 року, 08:02 , Департамент інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації

Історію українського добровольчого руху можна виміряти століттями.  Саме добровольці були рушійною силою захисту України: воєнізована структура Запорізької Січі, легіон Українських Січових Стрільців,  Українська Повстанська Армія.

Події 2014 року стали новим відтворенням історичних подій, як і сотні років тому українські добровольці зажили славу як найвідважніші вояки, захищаючи незалежність та суверенітет України, боронячи державу від військ Російської Федерації.

У березні 2014 року керівництво Самооборони Майдану розуміючи високий ризик військового вторгнення на територію материкової України, маючи на меті захист незалежності, суверенітету та територіальної цілісності прийняло рішення про захист незалежності та суверенітету України. 14 березня перші добровольці з Майдану вирушили на тренувальну базу в Нові Петрівці Київської області для проходження військової підготовки. Перші добровольці сформували добробати, які стали щитом на захисті України під час російсько-українського збройного конфлікту.

Саме завдяки учасникам добровольчих батальйонів та формувань, які активно створювались та вирушали в зону воєнного конфлікту, вдалося мобілізувати сили в тилу, створити справжню боєздатну армію.

Навесні 2014 року була зафіксована рекордна явка у військкомати країни. Люди приходили самі, не чекаючи повістки. Чоловіки й жінки, самоорганізувалися в батальйони й вирушили на Схід. Загалом у конфлікті на сході України брали участь майже 40 добровольчих батальйонів. Переважна більшість із них згодом перетворилася на військові частини силових структур.

На підтримку ініціативи громадськості Верховною Радою України було прийнято постанову від 17 січня 2017 року № 1822 «Про встановлення Дня українського добровольця». Відповідно до неї з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві, посиленню суспільної уваги та турботи до учасників добровольчих формувань в Україні встановлено День українського добровольця, який відзначається щорічно 14 березня.

Ми маємо пам’ятати славетних героїв-добровольців,  які загинули під час виконання обов'язків, адже саме вони зробили все задля збереження незалежності України та стримуванні російських терористичних військ.