портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

14 березня – День українського добровольця

Опубліковано 14 березня 2023 року, 10:40

У часи боротьби за захист нашої державності поруч із регулярною українською армією завжди знаходилися відважні люди, які добровільно брали зброю до рук і ставали на захист своєї Батьківщини. Серед добровольчих формувань, котрі гідно долучалися до відсічі ворогу в XX столітті, слід згадати загони Вільного козацтва та Гайдамацький кіш Слобідської України в часи Української революції 1917–1921 років, січовиків Карпатської Січі в 1938–1939 роках, воїнів УПА та партизан у часи Другої світової війни.

На початку збройної агресії росії проти України, у березні 2014 року, керівництво Самооборони Майдану прийняло рішення про захист незалежності та суверенітету України. 14 березня 2014 року на тренувальну базу в Нових Петрівцях з Майдану Незалежності вирушили перші 500 бійців-добровольців Самооборони Майдану для формування першого добровольчого батальйону. Одна з головних причин формування окремих незалежних батальйонів учасниками Майдану, котрі вирішили боронити державність на фронті, – бажання захищати Україну, залишаючись разом із побратимами, з людьми, що стояли пліч-о-пліч на барикадах або були товаришами з патріотичних рухів.

Навесні 2014 року була зафіксована рекордна явка у військкомати країни. Люди приходили самі, не чекаючи повістки. Чоловіки й жінки самоорганізувалися та вирушили на схід України – на захист нашої держави та її суверенітету.

Саме тому 14 березня в Україні відзначається День українського добровольця, встановлений Постановою Верховної Ради України від 17 січня 2017 року № 1822-VII.

Саме завдяки учасникам добровольчих батальйонів та формувань, які активно створювались та вирушали в зону воєнного конфлікту, вдалося мобілізувати сили в тилу, створити справжню боєздатну армію.

Навесні 2014 року при облдержадміністраціях було розпочато набір до батальйонів територіальної оборони, що формувалися з мешканців-добровольців областей під керівництвом Міністерства оборони України. Одночасно створювалися добровольчі формування Національної гвардії України і патрульної служби поліції особливого призначення під керівництвом Міністерства внутрішніх справ.

Загалом у боях 2014–2015 років російсько-української війни на сході України брали участь майже 40 добровольчих батальйонів. Так, в обороні Донецького аеропорту поряд із спецпризначенцями 3-го окремого полку, бійцями 79-ї, 80-ї, 81-ї, 95-ї окремих аеромобільних, 93-ї та 72-ї окремих механізованих бригад, 1-ї окремої танкової бригади, 57-ї окремої мотопіхотної бригади, 91-го окремого полку, 90-го окремого аеромобільного та 74-го окремого розвідувального батальйонів, бійцями полку «Дніпро-1», брали участь і бійці Добровольчого українського корпусу (ДУК), батальйону ОУН та інші. Переважна більшість із них згодом перетворилася на військові частини силових структур.

Подальший розвиток добровольчого руху відбувся після прийняття Закону України «Про основи національного спротиву», що був ухвалений 16 липня 2021 року.

Кабінет Міністрів України постановою від 29 грудня 2021 року № 1449 затвердив Положення про добровольчі формування територіальних громад. Саме з цього часу почали створюватися перші добровольчі об’єднання для територіальної оборони та розпочалась їх підготовка.

24 лютого 2022 року росія розпочала широкомасштабне військове вторгнення на територію України. Країна-агресор із перших днів завдає ударів по цивільному населенню та інфраструктурі. З перших годин вторгнення сотні тисяч українців добровільно стали на захист Батьківщини, вступаючи до лав Збройних Сил України та територіальної оборони. Десятки тисяч для цього повернулися з-за кордону. Серед тих, хто добровільно взяв у руки зброю, – відомі спортсмени, зірки, люди різних професій.

До українських добровольців, які зголосилися захищати свою державу, доєдналися іноземці. Українська держава закликала їх спільно боротися за мир і демократію у Європі та всьому світі.

Указом Президента від 28 лютого 2022 року № 82 з 1 березня 2022 року запроваджено безвізовий режим в’їзду в Україну для громадян іноземних держав, які бажають вступити до Інтернаціонального легіону оборони України, крім громадян держави-агресора. В Україну продовжують прибувати добровольці з різних країн світу, щоб стати на захист територіальної цілісності нашої країни. Зголосилися допомогти колишні військовослужбовці з Польщі, Швеції, Данії, Німеччини, Фінляндії, Великої Британії, США, Латвії, Литви, Японії, Нідерландів, Сирії, Лаоса, Індонезії і багатьох інших країн.

Новим етапом формування українського добровольчого руху стало формування з лютого 2023 року штурмових бригад «Гвардії наступу». Основа нових бригад – офіцери та солдати, які мають чималий бойовий досвід. Поповнення нових бригад відбувається винятково з добровольців, високо мотивованих патріотів України, націлених саме на посилення Сил оборони та звільнення окупованих територій України. Станом на 11 березня, за словами очільника Міністерства внутрішніх справ України Ігоря Клименка, було прийнято 28 тисяч заяв від добровольців у «Гвардію наступу», здебільшого сформовані всі підрозділи та розпочато їх навчання на полігонах.

За матеріалами Українського інститут національної пам’яті