портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

14 березня в Україні відзначають День добровольця

Опубліковано 14 березня 2021 року, 08:00

В Україні 14 березня відзначається День українського добровольця.

День українського добровольця було встановлено на підтримку ініціативи громадськості рішенням Верховної Ради від 17 січня 2017 року № 1822 «Про встановлення Дня українського добровольця» з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, сприяння дальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві, посиленню суспільної уваги та турботи до учасників добровольчих формувань.

Березень 2014 року увійшов в новітню історію України завдяки фактичній анексії Кримського півострову військами Російської Федерації. Водночас, на південно-східних територіях України активно проводились проросійські мітинги з закликами від’єднання від України та приєднання до складу Російської Федерації, захопленням адміністративних будівель та підняттям російських прапорів.

Саме в цей час керівництво Самооборони Майдану, розуміючи високий ризик військового вторгнення на територію материкової України, маючи на меті захист незалежності, суверенітету та територіальної цілісності,  прийняло рішення про направлення добровольців із Самооборони Майдану на військовий полігон в Нові Петрівці Київської області для проходження військової підготовки. Таким чином, 14 березня було сформовано Перший добровольчий батальйон Національної гвардії з більше п’яти сотень бійців.  

На той час Україна фактично не мала боєздатної армії. Саме завдяки учасникам добровольчих батальйонів та формувань, які активно створювались та вирушали в зону воєнного конфлікту, вдалося мобілізувати сили в тилу, створити справжню боєздатну армію та не допустити просування ворога далі материковою Україною.

Навесні 2014 року була зафіксована рекордна явка у військкомати країни. Люди приходили самі, не чекаючи повістки. Інші – чоловіки й жінки, самоорганізувалися в батальйони й вирушили на Схід. Загалом у конфлікті на сході України брали участь майже 40 добровольчих батальйонів. Переважна більшість із них згодом перетворилася на військові частини силових структур.

Історія українського добровольчого року можна виміряти століттями.  Саме добровольці століттями стали рушійною силою захисту України з часів козацтва: Запорізька Січ - воєнізована структура з добровольчих батальйонів, легіон Українських Січових Стрільців,  Українська Повстанська Армія під час Другої світової війни, Революція гідності, україно-російська війна.

Події 2014 року стали новим відтворенням історичних подій 1914 року. Після подій Першої світової війни розпочався один з етапів відтворення незалежності України. У той час було створено легіон Українських Січових Стрільців, до лав якого записалося майже 20 тисяч добровольців. Однак,  австрійська влада дозволила лише 2500 воякам прийняти присягу й утворити легіон УСС. Тоді, в 1914 році, так само як і в 2014, українські добровольці не мали амуніції та озброєння. Але, попри це, зажили слави як найвідважніші вояки.

 «З нами йшли в наступ українські добровольці. Це, мабуть, найкращий відділ із усієї Австро-Угорської армії», - йшлося в німецькому повідомленні з фронту до командування Південної Армії. Півтора року знадобилося стрільцям та австрійському командуванню, щоб офіційно оформити українських добровольців як окрему бойову одиницю – полк УСС.

Понад сторіччя тому на західноукраїнських землях розпочався і потужний волонтерський рух – по суті, місцеве населення одягало й годувало українських добровольців, надсилало на фронт так звані «любистки» – спеціальні посилки-пакунки.

Сторіччя потому, у 2014 році, вже вся Україна об’єдналася заради боротьби за незалежність країни, її європейський вибір та цінності. Потужний волонтерський рух, сформований під час Революції Гідності, став опорою для українських добровольців та армії.

Ми маємо пам’ятати славетних героїв-добровольців,  які загинули під час виконання обов'язків, адже саме вони зробили все задля збереження незалежності України та стримування російської військової агресії.