портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

14 грудня - День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

Опубліковано 14 грудня 2022 року, 08:55

14 грудня 1986 року завершилося будівництво захисного саркофагу над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської атомної електростанції, вибух на якому стався 26 квітня 1986 року.

Наприкінці квітня 1986 року радянська влада всіляко приховувала аварію на ЧАЕС та її реальні наслідки. У той же час вона відправляла тисячі військових, медиків, рятувальників, фахівців ядерної енергетики, інженерів-конструкторів, будівельників, робітників на усунення наслідків аварії - у небезпечну невідомість. Без жодної інформації, належної підготовки та знань. Тисячі людей, які раптом стали заручниками безвідповідальності радянської влади, без жодного сумніву та вагань стали на захист людства від ядерної стихії. Цим людям довелося гасити пожежу після вибуху, виконувати роботи з дезактивації приміщень і проммайданчика станції та забруднених територій навколо неї, проєктувати і будувати об’єкт «Укриття», готувати й здійснювати післяаварійний пуск блоків ЧАЕС

Саме 14 грудня в Україні вшановують подвиг учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, людей, які врятували світ.

У найкоротші строки було збудовано укриття, яке зберегло життя та здоров’я мільйонам людей по всьому світу.

На щастя, жодні зусилля тоталітарної влади не змогли приховати обсяги трагедії та її наслідки. Ми маємо історії десятки тисяч ліквідаторів, зняті документальні стрічки, присвячені художні та літературні твори. Чорнобильська катастрофа та ліквідація її наслідків - це трагічна і водночас героїчна сторінка не тільки в історії України, але й всього світу. Це той випадок, коли історія пишеться її сучасниками, не даючи можливості жодній іншій країні або людині викривити її.

У 1986 році учасники ліквідації зібралися разом, щоб відзначити свою першу перемогу. У 1994 році громадські організації чорнобильців України звернулися з листом до керівників держави, у якому запропонували заснувати в календарі день учасників ліквідації Чорнобильської катастрофи. Тоді офіційне рішення не було прийнято. І лише 10 листопада 2006 року Указом Президента України № 945/2006 була встановлена пам’ятна дата — День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, який щорічно відзначається 14 грудня.

Російські війська вже у 2022 році, через 35 років після ліквідації наслідків страшної трагедії, поставили світ перед новою ядерною загрозою. Чорнобильська АЕС була захоплена окупаційними військами понад місяць. Запорізька АЕС, яка є однією з найбільших атомних електростанцій в світі, та найбільшою на території Європи, все ще залишається під контролем військових рф. Держава-агресор весь час погрожує Україні ядерним ударом. Але зараз ми не мовчимо й на увесь світ говоримо про загрози – ми готові ліквідувати будь-які наслідки російської агресії.

Через три з половиною десятиріччя після однієї з найбільших катастроф ХХ століття, в умовах російської агресії, ми усвідомлюємо, наскільки масштабним був подвиг ліквідаторів аварії на ЧАЕС. Тоді вони врятували світ, сьогодні українці знов рятують його від нових, ще більш небезпечних викликів.