портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

14 травня – День матері

Опубліковано 14 травня 2023 року, 07:47

День матері - це міжнародне та локальне свято, присвячене матерям та материнству, впливу матерів у суспільстві. День матері відзначають у різні дні у багатьох частинах світу, найчастіше в березні чи травні.

Хоч вперше офіційно свято День матері було встановлено лише у США в 1914 році, а в Україні – у 1999 році, його коріння сягає давніх часів.

Греки та римляни влаштовували свята на честь богинь-матерей Реї та Кібели. Ранні християни почали відзначати «Материнську неділю». Ця європейська традиція припала на четверту неділю Великого посту. Наприклад у Великобританії «Материнська неділя» відзначалась з XVII по XIX століття. Крім того, травень вважається місяцем Пречистої Діви Марії. До Матері Божої звертаються християни з проханням заступництва та допомоги. У травні, коли Природа-Мати виряджає свою Доню-Землю в пишному уборі весняних квітів у дорогу життя, праці та радості, люди висловлюють подяку материнській самопожертві та відзначають День Матері. За часів Київської Русі і козаччини існувало свято — день Пречистої Діви Марії. Цього дня було прийнято вітати жінок, особливо матерів.

Традиція материнської неділі з часом перетворилася на більш світське свято, коли діти дарували своїм матерям квіти та інші подарунки

Американська письменниця та поетеса Джулія Уорд Хоу, яка написала «Бойовий гімн Республіки», у 1872 році стала редактором популярного суфражистського журналу Woman's Journal . У цей час вона написала «Звернення до жіночності в усьому світі», яке стало відомим як Проголошення Дня матері. Документ закликав жінок боротися за мир у всьому світі після громадянської війни та франко-прусської війни. Джулія Хоу у різні роки намагалась впровадити святкування Дня матері 2 червня та 4 липня, однак ці спроби не мали успіху.

У травні 1908 році Анна Джарвіс вперше організувала офіційне відзначення Дня матері, в пам’ять про свою матір, яка померла за 3 роки до цього. Власник універмагу у Філадельфії на ім'я Джон Ванамейкер надав фінансову підтримку справі. Того ж місяця тисячі людей відвідали захід до Дня матері в одному з магазинів Wanamaker. У 1910 році у штаті Вірджинія (США) почали офіційно святкувати День матері. Далі, крок за кроком, все більше штатів впроваджували це свято. Згодом американська традиція перейшла у інші країни світу. Анна Джарвіс лобіювала питання щодо визнання Дня матері національним світом, закликаючи відомих американців приєднатися до цих зусиль.

До 1912 року багато штатів, міст і церков прийняли День матері як щорічну подію. Джарвіс також заснувала Міжнародну асоціацію Дня матері. У 1914 році президент Вільсон підписав закон, відповідно до якого друга неділя травня була визначена як Національне свято - День матері.

Після Першої світової війни День матері почали святкувати у Швеції, Норвегії та кількох інших країнах Європи. Пізніше, в 1930-1940-х роках, воно змішалося з американським Днем матері.

У сучасній історії України День матері вперше влаштував Союз Українок Канади в 1928 році. Наступного року це свято відзначалося у Львові. У другу неділю травня були організовані спеціальні зустрічі матерів і концерти для них. Святкуванням опікувалась редакторка тижневика «Жіноча доля» Олена Кисілевська. Пізніше, за сприяння Союзу Українок Канади, це свято поширилось по всій території західної України.

У 1939 році радянська влада категорично заборонила проведення цього свята. Під час Другої світової війни і нацистської окупації були спроби свято відродити.

З 1990 року громадські організації, зокрема, Союз Українок, спрямували свою діяльність на відродження традиції святкування Дня матері. Його відзначення у другу неділю травня було встановлено Указом Президента України «Про День матері» від 10 травня 1999 року № 489/99 «на підтримку ініціативи Державного комітету України у справах сім'ї та молоді, міжнародної організації «Жіноча громада», Спілки жінок України, громадської організації «Союз українок».

День матері в Україні офіційно відзначається, починаючи з 2000 року.

День матері – це зазвичай родинне свято. Вже понад 9 років серця тисяч матерів на війні. Материнська молитва оберігає та захищає усіх, хто боронить, нашу державу. Кожна мати молиться і за свою дитину, і за всіх доньок і синів України. Матері України закривають собою дітей від рашистських ударів, вони поруч, навіть коли їх немає.

З Днем матері!