портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

15 серпня - День археолога

Опубліковано 15 серпня 2023 року, 10:10 , Управління культури і туризму облдержадміністрації

За багаторічною традицією, 15 серпня археологи України відзначають своє професійне свято. Цікаво, що однією із найбільш розповсюджених версій початку історії святкування Дня археолога саме 15 серпня є та, що пов’язана з розкопками поселень трипільської культури на території Україні у 1934-1947 рр., а саме з днем народження керівника експедиції, відомого археолога Тетяни Пассек, який відзначався 15 серпня у розпалі польового сезону. Поступово ця дата стала неформальним професійним святом для всієї археологічної спільноти - святом, яке за археологічною традицією завжди було прийнято святкувати «у полі» біля вогнища, у тісному колі однодумців та прихильників цієї романтичної справи.

І лише за часів незалежної України, у 2008 році, Указом Президента Віктора Ющенка День археолога визнано офіційним святом: «…ураховуючи вагомий внесок українських учених-археологів у розвиток вітчизняної археології, дослідження, збереження, популяризацію археологічної спадщини України та на підтримку ініціативи громадськості…».

Професія археолога вважається найромантичнішою та найзагадковішою. Однак, для того, щоб здобути безмовних свідків давньої історії і у прямому сенсі змусити «розмовляти» здобуті під час розкопок артефакти, археологи змушені терпіти і спеку, і дощ, і холод, а також незручності в побуті. Але завдяки витривалості, самовідданості, професіоналізму та притаманному археологам гену авантюризму, ми маємо можливість більш глибоко зрозуміти нашу історію.

Суттєві корективи щодо обліку та збереження пам’яток археології, внесли події пов’язані з військовою агресією 2014 р., а згодом і повномасштабною війною проти України, що почалась у лютому 2022 року.

Наслідки бойових дій для збереження пам’яток археології поки що важко уявити. Тому попереду, після нашої спільної Перемоги, на археологів чекає дуже багато роботи.

Вітаємо всіх археологів України з їхнім професійним святом! Бажаємо важливих знахідок, розкриття загадок, терпіння, археологічного нюху та вдачі!

Особливі вітання, тим, хто зараз захищає Україну зі зброєю в руках. Бажаємо Перемоги та скорішого повернення до улюбленої справи!

Управління культури і туризму облдержадміністрації