портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

17 квітня 2014 року - День вільних людей у Краматорську

Опубліковано 17 квітня 2022 року, 08:00

17 квітня 2014 року близько двох тисяч краматорців та мешканців найближчих міст вийшли на проукраїнський мітинг у Краматорську, який на той час був захоплений російськими окупантами.  

Міська рада та відділ міліції були вже захоплені російськими спецпризначенцями та найманцями.  На вулицях міста вони облаштовували блокпости та барикади. Але це не завадило патріотами вийти з державними прапорами на мітинг з гаслами «Краматорськ - це Україна!», «Україна – єдина!», «Слава українській армії», «Наша родина – Україна» тощо. 

Серед учасників було багато жінок і дітей, літних людей. Жоден з них не знав, чим може завершитися хода центром міста, однак це було спільне рішення і спільна відповідальність один за одного.

Одним із символів акції 17 квітня 2014 року став 40-метровий прапор України, який пошили для заходу. Того дня його пронесли від «Літака» до площі Миру (раніше – Леніна). З того часу цей прапор став свідком майже всіх великих заходів Краматорська. У 2018 році на ньому було зроблено напис «Краматорськ – це Україна 17.04.2014».

17 квітня стало дня краматорців Днем вільних людей. Щорічно в цей день учасники заходу 2014 року, мешканці та гості міста виходять на мітинги за єдину Україну, наголошуючи, що саме спільні дії, прагнення жити в незалежній державі об’єднує громаду, і вона готова протистояти будь-якому ворогу.  

Цьогоріч  23 лютого,  напередодні повномасштабного нападу збройних сил рф на Україну, містяни вийшли на головну площу міста, щоб вкотре заявити «Краматорськ – це Україна!». 

Акція «Україна - єдина!», яка відбулась в Краматорську 17 квітня 2014 року, стала прикладом для багатьох міст України, які зараз, у 2022 році потерпають від окупації російськими військами. Це той досвід і приклад, коли єднання мирних людей протистоїть озброєним загарбникам.

Попри загрозу власному життю мешканці Херсона, Енергодара, Мелітополя, Конотопа, Бердянська, Славутича та багатьох інших населених пунктів України виходять на вулиці та площі своїх міст, заявляючи всьому світу – Україна єдина, незалежна, суверенна держава, яка готова боротися за свій народ, свою землю, за волю та свободу країни. Ми – це Україна!


Використані фото Станіслава Черногора, Артема Гетьмана та Олексія Піддубного