портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

17 листопада відзначається Міжнародний день студента

Опубліковано 17 листопада 2021 року, 08:00 , Департамент освіти і науки облдержадміністрації

17 листопада в усьому світі молодь відзначає Міжнародний день студента – свято студентської активності.

Ідея створення міжнародного об’єднання студентської молоді зародилася в Європі наприкінці ХІХ століття. У 1893 році в Женеві був скликаний Міжнародний конгрес студентів-соціалістів, що прийняв рішення: установити і розвивати зв’язки між студентами різних країн. Істотний вплив на розвиток студентського руху зробили трагічні події осені 1939 року в Чехословаччині.
17 листопада тисячі студентів міста Праги та їхніх викладачів вийшли на вулиці міста, протестуючи проти гітлерівської окупації, але вони були арештовані і розстріляні або відправлені в концтабори.

На своїх зборах 1941 року в Лондоні Міжнародна Рада Студентів прийняла заяву, в якій день 17 листопада в пам'ять про події в Чехії було оголошено Міжнародним днем студентів.

Сьогодні, в закладах вищої та фахової передвищої освіти Донецької області здобувають освіту 36,2 тис. студентів.

Результатом системної роботи педагогічних та науково-педагогічних працівників із студентською молоддю стали перемоги студентів у всеукраїнських студентських олімпіадах, конкурсах студентських наукових робіт, спортивних турнірах та інтелектуальних змаганнях. Студенти беруть активну участь у суспільно-політичному житті регіону, є учасниками громадських і волонтерських рухів.

Кращі студенти, аспіранти та молоді учені отримують стипендії Президента України, Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України, переможці, призери та учасники інтелектуальних змагань іменні стипендії.

Дорогі друзі – студенти Донеччини!

Вітаємо вас з Міжнародним днем студента!

У цей день бажаємо студентам та студенткам здоров’я і бадьорості, успіхів у навчанні, яскравих моментів студентського життя, нехай завжди збуваються сподівання і надії!

Додаткова інформація. В Донецькій області в 2021-2022 навчальному році мережа вищої та фахової передвищої освіти Донецької області представлена 48 закладами:

- 14 закладів вищої освіти (академії, університети, інститути), з них 12 державних (8 ЗВО – переміщених з тимчасово окупованої території області), 2 приватних (1 ЗВО – переміщений з ТОТ);

- 34 закладів фахової передвищої освіти (коледжі та технікуми).

Контингент студентів становить 36182 особи.

З 1 січня 2022 року академічні та іменні стипендії здобувачів вищої, фахової передвищої освіти збільшуються в понад 1,5 раза, професійної (професійно-технічної) освіти – у понад 2,5 раза. Про це йдеться у постанові Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 12 липня 2004 року № 882 та від 28 грудня 2016 року № 1047», ухваленій на засіданні Уряду 1 вересня 2021 року.