портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

18 травня – День резервіста

Опубліковано 18 травня 2023 року, 09:46

З 2019 року, відповідно до Указу Президента України від 19 квітня 2019 року № 154/2019, в Україні щорічно 18 травня відзначається День резервіста України.

Резервісти - це громадяни України, які в добровільному порядку проходять службу у військовому резерві Збройних Сил України, інших військових формувань і призначені для їх комплектування у мирний та воєнний час. Це ті люди, які у будь-який час готові поповнити лави захисників України. Кожен з резервістів мав своє життя, плани на майбутнє, але 24 лютого 2022 року війська рашистів розпочали повномасштабну агресію проти нашої країни, а їх ракети падали й досі падають на домівки мирного населення, лікарні та дитячі будинки.

Наші резервісти у мирний час – це підприємці, вчителі, службовці, медики, авіатори, водії, представники чи не всіх сфер діяльності. У воєнний час вони стають серйозною підтримкою національному війську. До початку широкомасштабного вторгнення російської федерації на територію України резерв ЗСУ складав біля 200 тисяч високопрофесійних воїнів.

Система військового резерву в Україні почала створюватися ще 2006 року, подальшого розвитку вона набула 2014 року. Під час створення системи служби в резерві головна ідея полягала в тому, аби блискавично швидко сформувати нові підрозділи бойових бригад із залученням до них на добровільній основі добре підготовлених і вмотивованих фахівців військової справи, які знають свою позицію в підрозділі, й тих, із ким вони будуть разом воювати. Було поставлено задачу з формування нової системи призову, заснованої на виключно добровільних та патріотичних принципах комплектування військових частин, яка супроводжується фінансовою, соціальною та правовою підтримкою громадян-резервістів протягом всього часу проходження служби у військовому резерві.

Сьогодні можна стверджувати, що резервісти виконали своє завдання, витримали випробування реальною війною. Вони стали ще одним військом, яке швидко стало у стрій. Протягом лічених днів підрозділи резервістів змогли дуже суттєво посилити бойові бригади, практично подвоївши їхній чисельний склад та бойові можливості. Також резервісти забезпечили час для підготовки і злагодження нових підрозділів, сформованих у процесі мобілізації.

Підрозділи резервістів є потужним потенціалом українського війська та його надійною підтримкою у стримуванні широкомасштабної агресії з боку ворога. Разом тримаючи стрій та захищаючи своє – ми подолаємо ворога. Перемога за Україною!