портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

19 червня 2014 року – звільнення населених пунктів Лиманської громади від російської окупації

Опубліковано 19 червня 2022 року, 08:00

З червня 2014 року, саме з міста Ліман, почалось звільнення міст Донецької області від російської окупації.

Основою оборони російських окупаційних військ на Ямпільському напрямку був досить серйозно обладнаний в інженерному відношенні блокпост на північний захід від містечка. Також важливим елементом «дороги життя» для російських військ були мости через Сіверський Донець в районі сіл Закітне і Крива Лука.

19 червня 2014 року в районі блокпоста силами підрозділів Збройних сил України та Національної гвардії з 02.00 розпочався бій з остаточного звільнення населених пунктів Лиманщини. Російське командування не очікувало головного удару саме із цього напрямку, тож частини війська Донського, що обороняли міст, відійшли після початку бою, не чинивши спротиву. Також в район район Ямполя і Закітного був направлений кулеметно-протитанковий взвод під командуванням «Мотороли», проте суттєвої переваги в бою з українськими військовими вони не отримали.

З іншого напрямку військовослужбовці 24-ї механізованої бригади ЗСУ просувалися до села Закітне. Рухаючись вздовж посадки вони просувалися до мосту з метою взяття пануючої висоти.

В результаті операції 19 червня загинули 16 військовослужбовців 24-ї механізованої, 25-ої повітряно-десантної та 95-ї аеромобільної бригад Збройних сил України. Ще двоє військовослужбовців загинули неподалік в с. Крива Лука 30 червня та 2 липня 2014 року.

19 червня 2016 року на перехресті, біля села Ямпіль, де велися активні бойові дії було урочисто відкрито пам’ятний знак, на якому увічненні імена 11-ти загиблих військовослужбовців ЗСУ.

19 червня 2017 року, за ініціативою громади селища Ямпіль та села Закітне, неподалік від місця загибелі 7-х військовослужбовців 24-ї механізованої бригади було урочисто відкрито пам’ятний знак.

24 лютого 2022 року росія розпочала повномасштабне вторгнення на територію України. На почтаку березня російська армія захопила с. Терни Лиманської ОТГ. Починаючи з середини квітня вся територія Лиманської громади знаходилась під постійними авіаційними та ракетними обстрілами російських військ. На даний час серед 40 населених пунктів Лиманщини підконтрольними український владі залишилося 3 села: Закітне, Крива Лука, Каленики.

3 4 по 19 червня 2014 року українськими військами повністю були звільнені населені пункти Лиманської громади, які перебували під контролем російських військ з квітня того ж року. Так само й у 2022 році буде звільнена Лиманщина та вся територія України від російських окупаційних військ.