портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

19 лютого – День Державного Герба України

Опубліковано 19 лютого 2023 року, 08:10


«Тризуб, родовий знак Рюриковичів, очевидно, символізує триєдність та тривимірність світу, історичний зв'язок трьох поколінь в огляді людського життя, що пізніше трактовано християнством як єдність Бога-Отця, Бога-Сина і Бога-Духа Святого, є й уособленням для нас соборності українських земель» 

(Зі статті "Яка символіка традиційна", газета "Голос України", 1991 рік)


Історія створення проєкту Державного Герба України розпочалась влітку 1991 року. Так, 24 червня 1991 року постановою Верховної Ради УРСР був оголошений Відкритий конкурс зі створення проєкту Державного Герба України з робочою групою-журі з числа депутатів, істориків, мистецтвознавців і музейників.

4 жовтня 1991 року вона підбила підсумки роботи. У 192 з понад 200 поданих проєктів було використане зображення тризуба. Переможцем конкурсу стала група геральдистів — Андрій Гречило, Олексій Кохан та Іван Турецький.

19 лютого 1992 року 231-м голосом Верховна Рада України затвердила тризуб як малий Герб України, визначивши його головним елементом великого Державного Герба.

Це рішення далося важко, після тривалих кулуарних перемовин. Опозиційна фракція «Народна Рада» погрожувала в разі неприйняття Державного Герба вийти зі складу ВРУ і звернутися до народу і Президента стосовно розпуску парламенту. Результатом компромісу з комуністами було ухвалення лише малого Герба - тризубу і перенесення питання про прийняття великого Державного Герба України на майбутнє.

Так, в результаті погроз, перемовин та компромісів золотий Тризуб на синьому щиті офіційно став національним символом українців часів визвольних змагань XX століття. Україна продемонструвала наслідування традицій Української Народної Республіки.

28 червня 1996 року Державний Герб України було закріплено в Конституції. У статті 20 Конституції так само, як і постанові Верховної Ради України зазначено, що знак Княжої Держави Володимира Великого (малий Державний Герб України) є головним елементом великого Державного Герба України. На даний час Великий Державний Герб не затверджено, хоча питання його створення підіймалося у 1991, 1996, 2001, 2007 та 2020 роках.

25 серпня 2020 року Верховна Рада України підтримала проєкт постанови про оголошення конкурсу на найкращий ескіз великого Державного Герба України. У результаті проведеного конкурсу Міністерство культури обрало два ескізи великого Герба.

24 серпня 2021 року Верховна Рада України прийняла за основу проєкт Закону України «Про великий Державний Герб України». Згідно із проєктом: «Державний Герб України є державним символом України, головним елементом якого є Знак Княжої Держави Володимира Великого (малий Державний Герб України) золотого кольору, розміщений на синьому п'ятисторонньому щиті із заокругленими нижніми бічними кутами із золотою облямівкою; над щитом – зображення великокняжого вінця (корони) Ярослава Мудрого та пурпурово-золотого намету у вигляді рослинного орнаменту; щит тримають: з лівого боку – лев (герб Галицько-Волинського князівства), з правого – воїн-козак із рушницею (герб Війська Запорізького); під щитом – стрічка із двох рівновеликих горизонтальних смуг синього і жовтого кольорів, під стрічкою – два золоті колоски пшениці, переплетені кетягом калини пурпурового кольору зі стилізованим листям пурпурово-золотого кольору. Зображення лева та воїна-козака виконані золотим кольором з елементами пурпурового». Слід зазначити, що дана ініціатива народних обранців отримала неоднозначну реакцію в суспільстві.

Станом на лютий 2023 року зазначений законопроєкт повторно не розглядався Верховною Радою України.

25 жовтня 2015 року, майже по чверті століття Незалежності, тризуб був встановлений на шпиль будівлі Верховної Ради України замість радянської зірки.