портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

21 березня - Всесвітній день поезії

Опубліковано 21 березня 2023 року, 12:00 , Управління культури і туризму облдержадміністрації

Поезія – це музика душі, найдавніший духовний скарб людства. Вона втамовує душевну спрагу, пробуджує в людині радість життя, любов до краси, входить в наше життя з дитинства і залишається з нами до кінця. Кожний знаходить в ній щось своє, близьке і зрозуміле.

Згідно з резолюцією 30-ї сесії ЮНЕСКО, яка проходила в 1999 році в Парижі, було прийнято рішення щорічно відзначати 21 березня Всесвітній день поезії (World Poetry Day).

В українському календарі цей день вперше з’явився у 2004 році, і відтоді відзначається в нашій країні на державному рівні. У літературних музеях, бібліотеках проходять лекції, що піднімають тему поетичної спадщини і сучасних ідей.

Життєва криза, що постала через широкомасштабну війну рф проти України, викликала сплеск українського писемного і візуального мистецтва. Доволі часто внутрішні переживання українців виливаються у творчість.

Поезія також бере участь у цій боротьбі. Її голос не такий виразно-декларативний та односпрямований, як голос ЗМІ. Але це голос, що йде з глибин української мови, яка пропонує особливий спосіб бачення світу, культурних особливостей та універсалій, відчуття особистої гідності та поцінування свободи. І власне поезія дає глибоке відчуття цієї свободи.

Цього дня пропонуємо згадати найпопулярніші вислови відомих українських митців, які назавжди закарбувалися у серцях нашого народу.

Донецька обласна бібліотека для дітей проводить обласний поетичний флешмоб «Поезія - це завжди неповторність, якийсь безсмертний дотик до душі». Подивитися перебіг флешмобу можна на сторінці Фейсбук #Донецькаобласнабібліотекадлядітей #КультураДонеччини.

За інформацією управління культури і туризму облдержадміністрації