портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

21 липня – восьма річниця звільнення Торецька від російської окупації

Опубліковано 21 липня 2022 року, 08:21

21 липня 2014 року у результаті військової операції було звільнено місто Торецьк (до 2016 року - Дзержинськ) від військових формувань, підконтрольних російській федерації. Місто перебувало в окупації з 15 квітня 2014 року.

Блискучу операцію було проведено зведеною групою Сил спеціальних операцій Збройних Сил України (140-й ОЦ СпО, 34-й БтрО) під керівництвом Едуарда Шевченка та спецпризначенцями 73-го Морського центру спеціального призначення, які зайняли місто та утримували його протягом восьми годин, поки не увійшли основні сили ЗСУ.

Операція почалася рано вранці. З 04:00 до 05:30 групи почали виходити у райони виконання завдань. Перша група прибула до запланованої точки, друга - вирушила до будівлі міської ради. Квартал за кварталом група просувалася вглиб міста, перевіряючи будівлі та автомобілі. Вже на підході до будівлі міської ради бійців виявили, і противник відкрив вогонь з сусідніх будинків. Однак українські військові швидко зачистили будівлю. З моменту в’їзду груп до міста і до взяття будівлі міської ради пройшло не більше 20 хвилин. Зав’язався запеклий бій.

Під час боїв важкі поранення отримали троє бійців Збройних Сил України. У полон потрапила велика кількість бойовиків, які були передані відповідним органам досудового слідства. Завдяки злагодженим діям поліції, в перші дні після звільнення було встановлено і затримано декілька десятків бойовиків військових формувань, підконтрольних Російській Федерації.

Вже ввечері 21 липня 2014 року над містом замайоріли українські прапори. Проте бої навколо Торецька тривали до 26 липня і закінчилися остаточною ліквідацією наявних там незаконних збройних формувань, підконтрольних російській владі.

Протягом 8 років російсько-української війни місто та його околиці знаходилися під постійними обстрілами російської армії. З початком повномасштабного вторгнення рф на територію Україну російські окупаційні міста щоденно наносять ракетні удари по цивільній інфраструктурі міста. Були зруйновані або пошкоджені багатоквартирні та приватні будинки, лікарні, заклади освіти, адміністративні будівлі, дитячі садочки та школи.

Підготовлено за інформаційними матеріалами Українського інституту національної пам’яті