портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

23 травня – День Героїв

Опубліковано 23 травня 2023 року, 07:23

Українські Герої — це українці, які жили в різні епохи й захищали рідну землю. Вони ставали до лав руських дружин великого князя Святослава і короля Данила, козацьких полків Богдана Хмельницького, Івана Мазепи, Івана Виговського, Української Галицької Армії Мирона Тарнавського, Січових стрільців Дмитра Вітовського, а також Армії Української Народної Республіки Симона Петлюри, Організації Українських Націоналістів Євгена Коновальця і Степана Бандери, Української Повстанської Армії.

День Героїв або Свято Героїв - це неофіційне щорічне свято на честь воїнів - борців за волю, незалежність та соборність України.

23 травня 1941 року в Кракові під час Другого великого собору Організації українських націоналістів (ОУН(б)) було прийнято рішення про відзначення 23 травня як Дня Героїв. Саме в травні пішли з життя лідери та ідеологи націоналістичного руху - Микола Міхновський, Симон Петлюра, Євген Коновалець. Цього дня члени та юнацтво ОУН проводили закриті святкові зібрання (сходини) та було передбачено певний церемоніал.

День Героїв під час Другої світової війни та після її завершення відзначали учасники визвольного руху. Свято набуло особливого значення в діаспорі та було покликане відродити в українців героїчний дух минулих поколінь, які дали українській історії яскраві приклади героїзму. За радянських часів його відзначали підпільно здебільшого колишні воїни УПА та дисиденти.

З початку російсько-української війни цей день набув нового значення й країна має сучасних Героїв. Тисячі чоловіків та жінок стали на захист своєї Батьківщини, підтверджуючи своєю мужністю і завзяттям незламний дух українського воїна, борця. Вони щоденно відстоюють суверенітет, територіальну цілісність та недоторканість нашої держави.

Боротьба за Україну, прагнення звільнитися назавжди від імперських амбіцій рф об’єднала українців і світ.

День Героїв – це вшанування пам’яті українських воїнів минулого та сучасності.

День Героїв – це подяка кожному і кожній, хто боронить нашу країну від російського окупанта, хто оберігає наш сон та тримає над нами небо, хто кожного дня в бою захищає наше право жити в незалежній, вільній, суверенній державі. Це день тих, хто вистояв і продовжує стояти.

Слава Україні! Героям Слава!