портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

25 травня - День Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України

Опубліковано 25 травня 2023 року, 06:25

Сьогодні в Україні вітають з професійним святом Державну службу спеціального зв'язку та захисту інформації.

Свято встановлено  Указом Президента України №181/2021 від 29 квітня 2021 року. Перед тим, 14 квітня, проєкт цього Указу схвалив Кабінет Міністрів України.

Держспецзв'язку була утворена на виконання ухваленого 23 лютого 2006 року Закону України «Про Державну службу спеціального зв'язку та захисту інформації України» на базі ліквідованого Департаменту спеціальних телекомунікаційних систем та захисту інформації Служби безпеки України. 

Встановлення професійного свята дає можливість довести до відома широких верств населення реальне призначення та завдання підрозділів Держспецзв’язку.

Так, Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України — є державним органом, який призначений для забезпечення функціонування і розвитку державної системи урядового зв’язку, Національної системи конфіденційного зв’язку, формування та реалізації державної політики у сферах технічного та криптографічного захисту інформації, кіберзахисту, телекомунікацій, користування радіочастотним ресурсом України, поштового зв’язку спеціального призначення, урядового фельд’єгерського зв’язку, а також інших завдань відповідно до закону.

Держспецзв'язку - один з основних суб'єктів кібербезпеки України, відповідальний за кіберзахист державних інформаційних ресурсів та об'єктів критичної інформаційної інфраструктури, за координацію діяльності суб'єктів забезпечення кібербезпеки щодо кіберзахисту.

Повномасштабне російське вторгнення у 2022 році супроводжується постійною агресією ворога на кіберфронті. Від початку 2022 року кількість кібератак на українські інформаційні системи зросла приблизно втричі порівняно з відповідним періодом минулого року. Основне джерело кібератак - російські хакерські угрупування, більшість з яких фінансується урядом рф. Основною мішенню кібератак стала критична інфраструктура України.  

Спеціалісти служби щодня виконують вкрай важливі завдання з забезпечення кіберзахисту країни, недопущення витоку інформації та забезпечення сталого спеціального зв'язку.