портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

27 січня - Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту

Опубліковано 27 січня 2022 року, 08:01

У 2005 році Генеральна Асамблея ООН прийняла резолюцію № 60/7 «Пам'ять про Голокост», що проголосила 27 січня Міжнародним днем пам'яті жертв Голокосту. Генеральна Асамблея ООН закликала держави-члени зробити все можливе, щоб наступні покоління зберегли пам'ять про цю жахливу трагедію людства та запобігти в майбутньому актам геноциду.

Україна на державному рівні приєдналася до відзначення цієї міжнародної дати у 2012 році. Відповідно до постанови Верховної Ради України від 5 липня 2011 р. № 3560-VI «Про 70-річчя трагедії Бабиного Яру» в Україні щорічно відзначають День пам'яті жертв Голокосту 27 січня.

Трагедія Голокосту не оминула й Донецьку (Сталінську) область. За переписом населення від 1939 року на території області проживало 65 556 осіб єврейської національної меншини, що складало 2,1 % від загальної кількості її населення. У період Другої світової війни на території області нацистським окупаційним режимом було знищено близько 30-ти тисяч осіб єврейської національності.

На території міста Донецька у 1942 році існувало єврейське гетто, через яке пройшли тисячі євреїв, проте точне їх число залишається й досі невідомим. Крім того, наймасовішими місцями знищення євреїв є:

  • Бахмут – в алебастровому забої Артемівського заводу шампанських вин понад 3000 жителів міста, більшість з яких були представниками єврейської спільноти, були живцем замуровані в камері № 46.
  • Костянтинівка – знищено близько 5 000 осіб. Найчастіше місцем розстрілів була Сергіївська балка.
  • Краматорськ – знищено близько 7 000 мешканців міста. Їх розстрілювали у кам'яному кар'єрі (сел. Іванівка), глиняному кар'єрі, біля Червоної Скелі та в сел. Ясногірка.
  • Маріуполь – знищено близько 16 000 осіб. Наймасовіші розстріли відбувалися поблизу сел. Агробаза.

Загалом гітлерівський окупаційний режим винний в загибелі 1,5 млн євреїв на території України. Ті, хто залишилися живими, урятувалися насамперед завдяки місцевим мешканцям. Попри смертельну небезпеку, вони мали мужність здійснити цей моральний подвиг.

Десятки тисяч людей по всьому світу за порятунок євреїв під час Голокосту були нагородженні високим званням «праведник світу», і серед них його отримали більш ніж 2500 українців.


Меморіали, пам’ятники та пам’ятні знаки, присвячені вшануванню пам’яті жертв Голокосту