портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

28 грудня - Міжнародний день кіно

Опубліковано 28 грудня 2023 року, 12:18 , Управління культури і туризму облдержадміністрації

28 грудня - Міжнародний день кіно. Це професійне свято людей, що працюють у галузі кіновиробництва. Відзначають його також численні шанувальники кіно у всьому світі. 

З’явившись ще в XIX столітті, кінематограф одразу став сенсацією. Він відкрив людям можливість перебувати в абсолютно новій реальності — у світі по той бік екрана. На сьогодні кіно — це й високе мистецтво, і розвага, і могутня галузь з багатомільярдними оборотами. 

Кіно давно увійшло в наше повсякденне життя. Кожного дня мільйони людей і вдома, і в кінотеатрах проводять час за переглядом фільмів найрізноманітніших жанрів.

У новітній час, попри всі перешкоди, і наше кіно набрало обертів, відбувся ренесанс сучасного українського кіно – про це свідчать і глядачі, і чисельні добірки найкращих українських фільмів. 

З початком російського вторгнення все почало стрімко змінюватися. Багато людей в світі захоплені сміливістю українців, нашою життєспроможністю і жагою до життя, почали цікавиться українськими стрічками.  Вони зрозуміли, що мало знають про Україну і хочуть дізнаватися більше. Тим паче, що нарешті ми зазвучали на міжнародній арені. Ніша, яку досі займало російське кіно, поступово заповнюється українським контентом. 

З перших днів війни кінематографісти почали допомагати наближати перемогу над ворогом всіма силами. Хтось став до лав тероборони та ЗСУ, хтось став волонтером або почав фільмувати те, що відбувалось в окупованих місцях, частина фахівців активно розповідали правду про війну на різноманітних міжнародних майданчиках. Кіностудії перетворились на гуманітарні штаби, продакшени надавали техніку, дрони й автомобілі на фронт.

Сьогодні кожен з нас став бійцем єдиного українського фронту. І саме наша єдність – це та сила, яка наближає нашу ПЕРЕМОГУ!  Бо для нас Україна – понад усе!