портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

28 квітня – День охорони праці

Опубліковано 28 квітня 2023 року, 07:55

Щорічно 28 квітня - у Всесвітній день охорони праці - в Україні відзначається День охорони праці.

Щороку Міжнародна організація праці визначає тему (девіз) Всесвітнього дня охорони праці. Так, на засіданні Міжнародної конференції праці (ILC) 16 червня 2022 року було прийнято рішення про включення принципу «безпечне та здорове робоче середовище» до Декларації МОП про основоположні принципи та права у сфері праці.

У 2023 році це і стало темою Всесвітнього дня охорони праці - «безпечне та здорове робоче середовище — основний принцип та право на роботі» (A Safe and healthy working environment as a fundamental principle and right at work).

Право на працю у безпечних та здорових умовах закріплено Конституцією України.

З початку російсько-української війни тисячі людей втратили можливість працювати у безпечних умовах. Не зважаючи на повномасштабну збройну агресію російської федерації, сьогодні в Україні продовжують працювати тисячі підприємств та мільйони наших співвітчизників. Частина підприємств була релокована та відновлює свою роботу в інших регіонах України, створюючи комфортні умови праці для своїх співробітників. Організація охорони праці в умовах воєнного стану – надскладне, але дуже важливе завдання для всіх роботодавців.

Праця в умовах воєнного стану пов’язана з великою кількістю нових, в тому числі смертельно небезпечних чинників, що призводять до погіршення умов праці в усіх галузях економіки. Україна несе великі втрати в цій війні і ці втрати збільшуються внаслідок загибелі працівників на робочих місцях.

Також 28 квітня, з 1996 року, у всьому світі відзначається Міжнародний день пам’яті загиблих і поранених працівників.

За час збройної агресії російської федерації під час виконання трудових обов’язків на виробництві постраждало 3065 працівників, у тому числі 520 - зі смертельним наслідком.

Безпосередньо внаслідок військової агресії, у зв’язку з ракетними обстрілами та дією вибухових предметів, під час виконання трудових обов’язків на виробництві постраждало 711 працівників, з яких 252 особи - зі смертельним наслідком.

За інформацією Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці з січня 2022 року по 25 квітня 2023 року внаслідок бойових дій на території Донецької області постраждало 86 осіб, з них 30 - із смертельним наслідком.

Вшануймо пам’ять працівників, які загинули на виробництві, в мирний час та під час воєнного стану.