портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

29 червня - вшанування пам`яті Василя Сліпака

Опубліковано 29 червня 2023 року, 08:30

29 червня 2016 року, у бою поблизу селища Луганське на Донеччині, від ворожої кулі снайпера загинув Василь Сліпак – Герой України, соліст Паризької опери, доброволець «Правого сектора», волонтер. Йому був 41 рік.

З дитинства Василь захоплювався музикою, хоча й ріс у родині батьків із технічними професіями. Перший професійний досвід отримав, співаючи у Львівському дитячому хорі «Дударик».

У 1996 році Василя Сліпака запросили стати солістом Паризької національної опери. Він мав широкий вокальний діапазон і міг бути як контртенором, так і баритоном. Він досяг успіху в своїй професії: Василь провів кілька успішних сольних гастролей Європою та отримав приз як найкращий виконавець на Оперному конкурсі Armel та на фестивалі в Сегеді (Угорщина) за виконання «Пісні Тореадора» з опери «Кармен».

З початком Революції Гідності в 2013 році Василь очолив волонтерський рух у Франції, організовував різні акції на підтримку активістів Майдану, а також збирав кошти та надсилав гуманітарну допомогу.

За спогадами друзів Василя Сліпака, 9 травня 2015 року він виступив із прощальним концертом у Парижі, а 10 травня поїхав в Україну. Воював у ДУК «Правий сектор» під псевдо Міф, бо найулюбленішою була його партія Мефістофеля в опері Шарля Гуно «Фауст». Василь Сліпак воював у небезпечних зонах бойових дій, як-от Піски, Донецький аеропорт та Авдіївка.

У ніч проти 29 червня 2016 року дві групи українських добровольців пішли на штурм блокпоста російських гібридних сил. А за кілька годин стало відомо, що Василь Сліпак загинув від кулі снайпера.

Воїна поховали у Львові на Личаківському цвинтарі поруч із багатьма іншими українськими бійцями, які віддали своє життя за Україну. Щороку, 29 червня, тут збираються його рідні, друзі, побратими, ті, хто береже пам’ять про нього.

16 серпня 2019 року поблизу селища Луганське Бахмутського району було встановлено меморіал Василю Сліпаку. З початку повномасштабного російського вторгнення меморіал був тричі (28 лютого 2022 року, 7 березня 2022 року та 10 липня 2022 року) варварськи знищений російськими окупантами.

Втім, пам’ять про генія світової культури, воїна, Героя України, про його самопожертву в ім’я незалежної України завжди житиме в серцях українців.