портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

29 травня – день вшанування пам’яті екіпажу МІ8-МТ

Опубліковано 29 травня 2023 року, 08:12

29 травня 2014 року гелікоптер Мі-8МТ (борт «16») Національної гвардії України здійснював військове завданнях в зоні бойових дій з проведення ротації особового складу та розвантаження харчових продуктів на 4-му блокпосту на горі Карачун. Близько 12:30 гелікоптер був обстріляний з лісосмуги та підбитий збройними формуваннями рф. Екіпаж «Борту 16» боровся до останнього, намагаючись здійснити аварійну посадку. Проте, внаслідок падіння вибухнули баки з пальним. Трагедія забрала життя 12 захисників України. Старший лейтенант, штурман екіпажу Олександр Макеєнко залишився живим та у тяжкому стані був доправлений до харківської лікарні.

Серед загиблих був генерал-майор Сергій Петрович Кульчицький – начальник управління бойової та спеціальної підготовки Головного управління Національної гвардії України, який став першим за всю історію незалежності України генералом, який загинув під час виконання службових обов'язків. Він був бойовим офіцером, навесні 2014 року брав активну участь у створенні першого добровольчого підрозділу, сформованого із активістів Самооборони Євромайдану - 1-го резервного батальйону НГУ.

Указом Президента України від 20 червня 2014 року № 544/2014 «Про присвоєння С. Кульчицькому звання Герой України», за виняткові військові заслуги перед Українською державою, героїзм і самопожертву, виявлені у захисті державного суверенітету України, генерал-майору Сергію Петровичу Кульчицькому присвоєно звання Герой України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» (посмертно).

Указом Президента України від 20 червня 2014 року №543/2014 «Про відзначення державними нагородами України», за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі та незламність духу, посмертно нагороджено орденом «За мужність» І ступеня:

Петра Васильовича Безпалька - старшого лейтенанта міліції, заступника командира взводу

Валентина Васильовича Білошкурського – прапорщика, інструктора-кулеметника взводу вогневої підтримки військової частини 3028

Сергія Івановича Бульдовича – полковника, заступника командира військової частини 2269 з льотної підготовки, командира екіпажу МІ-8

Сергія Миколайовича Кравченка - капітана, старшого бортового техніка-інструктора ескадрильї військової частини 2269

Віталія Івановича Куриловича - майора, начальника групи бойової підготовки військової частини 3024

Володимира Васильовича Лисенчука - прапорщика міліції

Віктора Володимировича Ліпського - прапорщика, інструктора-кулеметника взводу вогневої підтримки військової частини 3028

Петра Володимировича Остап'юка - старшину міліції

Василя Васильовича Семанюка - старшого лейтенанта міліції, інспектора-чергового

Володимира Богдановича Шарабуряка - старшого прапорщика міліції, командира відділення

Віктора Петровича Яков'яка - старшого сержанта міліції

орденом «За мужність» III ступеня:

Олександра Миколайовича Макеєнка– капітана.

У липні 2014 року з солдатів 1-го і 2-го резервних батальйонів Національної гвардії України сформували батальйон оперативного призначення.

Указом Президента України від 30 листопада 2016 року № 531/2016 батальйону оперативного призначення (резервному батальйону) 27 бригади Північного оперативно-територіального об'єднання Національної гвардії України присвоєно ім'я Героя України генерал-майора Сергія Кульчицького.

Із квітня 2014 року й по сьогодні військовослужбовці батальйону імені Кульчицького стоять на варті нашої свободи, знищують російських окупантів, що прийшли на українську землю!

Вічна Слава Героям!