портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

30 липня Авдіївка відзначає сьому річницю визволення від російської окупації

Опубліковано 30 липня 2021 року, 08:00

30 липня 2014 року військовослужбовці 2-ої батальйонно-тактичної групи 93-ї окремої механізованої бригади «Холодний Яр» разом з бійцями ДУК «Правий сектор» звільнили місто Авдіївка Донецької області, яке утримувалося військовими формуваннями, підконтрольними Російській Федерації, з квітня 2014 року.

Авдіївка є частиною донецько-макіївської агломерації, і позиції навколо неї дозволяють контролювати північні околиці Донецька і Ясинуватої, південні околиці Горлівки, а також швидкісну трасу М04 «Донецьк - Горлівка». Крім того, у місті працює один з найбільших коксохімічних заводів у Європі - Авдіївський коксохімічний завод.

У липні 2014 року сили АТО вже вели бої у передмістях Донецька. 28 липня в першій половині дня відбулася нарада, після якої механізовані частини 93-ї бригади висунулися у напрямку Авдіївки. Українські військові обійшли позиції бойовиків та атакували ворога з боку об’їзної дороги. Після зачистки блокпостів, сили АТО закріпилися поблизу місцевого торгівельно-розважального комплексу. Ввечері наступного дня, долаючи опір російських окупантів, до Авдіївки зайшли бійці «Правого сектору». З боями вони дійшли до центру міста, зайняли виконком міської ради та управління міліції. 30 липня сили АТО остаточно звільнили від російських військових формувань Авдіївку. У визволеному місті українські військові виявили склади з боєприпасами і продовольством, а також катівню із жертвами окупантів.

Доклавши величезних зусиль, військові провели блискучу визвольну операцію, повернувши місто під контроль української влади. Слід зазначити, що хоча ворог і вів щільний вогонь, обійшлося без втрат.