портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

4 червня – річниця визволення міста Лиман від російської окупації

Опубліковано 04 червня 2022 року, 08:00

12 квітня 2014 року російськими окупаційними військами було захвачено Краснолиманський міський відділ внутрішніх справ. Навколо міста були встановлені блокпости, введено паспортний контроль. 30 квітня військові підрозділи рф захопили будівлю міської ради. Місто стало непідконтрольним українській владі.

З 02 по 04 червня 2014 року, після тижневої підготовки, була проведена операція з визволення міста Лиман від російської окупації. Підрозділами Збройних сил України, Служби безпеки України, Міністерства внутрішніх справ місто було оточено зі всіх сторін. 03 та 04 червня силами антитерористичної операції було проведено спецоперацію із затримання російських військових, під час якої було ліквідовано укріплений військовою технікою опорний пункт у захопленій в середині квітня міській лікарні.

03 червня 2014 року під час спецоперації зі звільнення міста загинув двадцяти дев’ятирічний солдат 79-ї окремої аеромобільної бригади Власенко Юрій Олександрович. Указом Президента України від 15 липня 2014 року № 593/2014, «за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України» його було нагороджено орденом «За мужність» III ступеня (посмертно).

Вже 05 червня над адміністративною будівлею міської ради було піднято прапор України, відновлено роботу міської ради та управління міліції.

Бої за визволення населених пунктів Лиманщини тривали до 19 червня 2019 року.

За результатами успішно проведеної операції сили АТО отримали оперативно-тактичну перевагу над ворогом. Перша значна перемога стала гарним досвідом та надихнув на подальші успіхи в російсько-українській війні.

Лиман став першим містом Донецької області, яке було звільнено українськими військовими від російських окупаційних військ. Це стало першим етапом для подальшого звільнення всієї Лиманщини та міст північної частини Донеччини.

24 лютого 2022 року росія розпочала повномасштабне вторгнення на територію України. 05 – 08 березня російська армія захопила с. Терни Лиманської ОТГ. Починаючи з середини квітня окупаційні війська здійснювали обстріли та захоплення населених пунктів громади. Місто Лиман постійно знаходилась під авіаційними та ракетними ударами російських військ.

За інформацією Лиманської міської ради внаслідок російських обстрілів було знищено значну частину інфраструктури. Станом на 02 червня 2022 року за попередніми даними пошкоджено 491 об’єкт, з них: 374 приватні будинки, 49 багатоповерхових будинків, 17 шкіл, 13 адміністративних будівель, 8 закладів культури, 7 дитячих садочків, 7 закладів охорони здоров’я, 6 мостів, 5 котелень, 5 приватних підприємств.

Також були здійснені акти вандалізу над пам’ятними знаками героям АТО в м. Лиман, с. Тоське та інших населених пунктах громади.


3 22 квітня по кінець травня поточного року за місто Лиман тривали і запеклі бої між військовими Збройних сил України та рф.


Впевнені, що найближчим часом в місті, як і у 2014 році, замайорить Державний прапор України, Лиман буде повністю та остаточно підконтрольним українській владі, запанує мир та тиша.