портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

5 років тому Вселенський патріарх Варфоломій підписав томос про автокефалію Православної церкви України

Опубліковано 05 січня 2024 року, 07:14

П’ять років тому, 5 січня 2019 року, Вселенський патріарх Варфоломій підписав у Стамбулі томос про автокефалію Православної церкви України.

Підписання томосу відбулося під час зустрічі Вселенського патріарха Варфоломія з новообраним предстоятелем Православної церкви України митрополитом Київським Епіфанієм по завершенні привітальної церемонії і молебня у храмі святого Георгія на території Вселенського патріархату в Стамбулі.

Томос є патріаршою грамотою, що офіційно затверджує канонічний автокефальний статус ПЦУ як однієї з 15 помісних православних церков світу. Цей документ видається один раз і є основою існування церкви. Він чинний з моменту його підписання.

«Побожний український народ чекав цього благословенного дня цілих сім століть», - заявив патріарх Варфоломій після підписання.

Нагадаємо, що шлях до незалежної української помісної Церкви був складним і тривалим. Перша спроба була здійснена ще понад 100 років тому, за часів Гетьманату і Директорії. Але народженню Української церкви завадила більшовицька окупація.

Процес був відновлений з початком Незалежної України, велику роль у цьому відігравав предстоятель УПЦ Київського патріархату Філарет. Проте, багато років москві вдавалося блокувати цей процес. І лише спроба 2018 року виявилася вдалою: 11 жовтня Синод Вселенського патріархату оголосив, що Російська православна церква втратила юрисдикцію над канонічною територією України, а церквою-матір'ю України є Константинополь. Окрім того, було визнано недійсною анафему глави УПЦ КП Філарета та предстоятеля УАПЦ Макарія.

На Об'єднавчому церковному соборі, що відбувся 15 грудня 2018 року у Софії Київській, духовенство УПЦ Київського патріархату, Української автокефальної православної церкви та УПЦ Московського патріархату створили єдину помісну Православну церкву України, ухвалили її статут і обрали предстоятеля - митрополита Київського і всієї України Епіфанія.

4 січня 2019 року ієромонах Лука, відомий на весь світ іконописець і каліграф, привіз до Константинополя текст-оригінал томосу про надання автокефалії Православній церкві України. Текст каліграфічно оформлений на пергаменті з благословення ігумена Ксенофонтського монастиря на Афоні, архімандріта Олексія.

Текст томосу повністю відповідає статуту ПЦУ, адже останній розроблявся на основі грамоти про автокефалію.