портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

50-річчя з дня заснування Донбаської національної академії будівництва і архітектури та з нагоди Всесвітнього дня архітектури

Опубліковано 30 вересня 2022 року, 10:00

Донбаська національна академія будівництва і архітектури є провідним вищим навчальним закладом будівельного профілю у Східній Україні. Його історія починається з відкриття у 1972 році Макіївського інженерно-будівельного інституту. У 1994 році навчальний заклад перейменовано у Донбаську державну академію будівництва та архітектури, а ще через десять років заклад отримав статус національної академії та нове ім’я - Донбаська національна академія будівництва і архітектури (ДонНАБА). За роки існування, в стінах ДонНАБА підготовлено більше 25 тисяч висококваліфікованих спеціалістів різного профілю.

Архітектура є одним з основних напрямків діяльності академії. Архітектурний факультет має давню та цікаву історію, починаючи з 1973 року. З того часу, до його роботи залучались видатні архітектори-практики та науковці, як то Навроцький М.Г., Ігнаткін І.О., Віндергауз П.І, Лукін О.Л..

Сьогодні архітектурний факультет складається з кафедри «Архітектура будівель та споруд», кафедри «Містобудування» та художньої майстерні.

Кафедру «Архітектура будівель та споруд» очолює доцент Єлизавета Непочатих. Вона працювала асистентом кафедри, а потім займала посаду головного художника академії, а ще згодом старшого викладача кафедри. В 1997 році їй присвоєно звання доцента кафедри, а вже зараз її очільника. Свою творчу діяльність розпочала з участі в обласній виставці «Портрет в творчості молодих» в 1980 році. З того часу, вона взяла участь в 10 всеукраїнських, 21 регіональній та 4 персональних виставках, на яких було представлено 170 власних робіт. 8 робіт Єлизавети Непочатих передано в «Фонд Миру», 6 – придбані музеями ближнього зарубіжжя, 37 робіт знаходяться в національних галереях та в приватних колекціях США, Німеччини, Канади, Бельгії, Ізраїлю, ПАР.

У 2018 році на архітектурному факультеті відкрили кафедру «Містобудування», що стало новим напрямком його діяльності. За цей невеликий проміжок часу кафедра вже має певні досягнення та значну кількість випускників. Завідує кафедрою колишній випускник ДонНАБА, кандидат архітектури Олексій Губанов, який також має багаторічний науковий і практичний досвід у сфері містобудівної діяльності. На сьогоднішній день він є одним з членів обласної архітектурно-містобудівної ради при управлінні містобудування та архітектури Донецької облдержадміністрації, членом консультативної ради з питань охорони культурної спадщини при управлінні культури і туризму Донецької облдержадмінстрації.

Кафедра «Містобудування» також відома своїм працівником – старшим викладачем кафедри Вакуленко Віктором. Працював асистентом на кафедрі архітектурного проектування Макіївського інженерно-будівельного інституту та навчався в аспірантурі Київського інженерно-будівельного інституту за фахом «Архітектура будівель і споруд». З 1986 року Віктор Вакуленко займався адміністративною діяльністю. Займав посади архітектора Пролетарського району міста Донецьк, начальника відділу планування і забудови, з 1994 до 2014 року – заступник начальника Головного управління містобудування і архітектури – головного архітектора міста Донецька. За цей період очолював колегію управляння по розгляду проектної документації, був заступником голови містобудівної ради головного управління містобудування і архітектури м. Донецька. В теперішній час є одним з членів обласної архітектурно-містобудівної ради при Управлінні містобудування та архітектури Донецької облдержадміністрації, залучається до складу журі обласних архітектурних конкурсів серед студентів, а також є членом Донецької організації національної спілки архітекторів України. З 2015 року долучився до родини ДонНАБА – став викладачем на архітектурному факультеті.

Ще одним цінним співробітником кафедри є Ємельянова Ольга. Чотири роки працювала в управлінні генерального плану міста Донецька на посаді провідного архітектора. З 1975 року почала працювати в академії асистентом, а згодом старшим викладачем кафедри. І вже більше 40 років передає свій досвід молодшим поколінням архітекторів. За роки своєї праці опублікувала 18 наукових статей в науково-фахових виданнях.

Великий внесок в виховання молодих архітекторів зробила старший викладач кафедри Точена Світлана. За роки своєї діяльності працювала з різними проектними інститутами та підприємствами м. Донецьк, м. Дніпропетровськ та м. Краматорськ, де залишила свій внесок у проєктуванні житлових та громадських об’єктів. Найзначущими з них є 16-ти поверхова житлова забудова на набережній, готель «Централь», групи житлових будівель в мікрорайонах «Східний», «Широкий», «Вєтковський» з вбудованими приміщеннями поліклінік, магазинів та офісів. З 2011 року працювала керівником кошторисного відділу ТОВ «Прогрес-цивільпроєкт». Приймала участь в розробці проектно-кошторисної документації багатьох громадських та житлових об’єктів, серед яких реконструкція поліклінічного корпусу та будівництво нового хірургічного корпусу дитячої кардіології ІНВХ ім. В. К. Гусака в м. Донецьк, Дніпропетровський перинатальний центр, амбулаторії та відділення КТ-МРТ в містах Донецької області, житлові будинки, дитячі садки, реконструкції та термомодернізації житлових та громадських будівель. З 2006 року працює викладачем у ДонНАБА. І за цей час була керівником близько 100 дипломних проєктів бакалаврів та спеціалістів. Ці проекти неодноразово приймали участь в міжнародних конкурсах дипломних проектів випускників архітектурних факультетів та отримували дипломи І та ІІ ступенів.

За результатними сумлінної роботи викладачів Віталія Вязовського, Віктора Вакуленка, Олексія Губанова, Ольги Ємельянової, Світлани Точеної, Єлизавети Непочатих та інших, студенти ДонНАБА постійно та активно беруть участь у науково-технічних конференціях, міжнародних та всеукраїнських конкурсах студентських наукових робіт, архітектурних і містобудівних конкурсах різних рівнів, де роботи студентів високо оцінюються та займають призові місця.

Протягом останніх трьох років Донецькою облдержадміністрацією спільно з ДонНАБА щорічно проводилися обласні архітектурні конкурси, в яких прийняли участь більше 40 студентів.

Зокрема, у 2019 році проведено обласний архітектурний конкурс на кращу концепцію формування публічного простору смт Очеретине Донецької області. Його переможцем стала студентка академії Аліна Сирова. В 2020 році проведено конкурс на кращу передпроектну пропозицію з реконструкції колишнього кінотеатру «Софія» та прилеглої до нього території у місті Мирноград, переможцем якого став студент академії Олександр Тараско. В 2021 році проведено конкурс на кращу концепцію з реконструкції нежитлової будівлі у місті Торецьк, для створення соціального офісу. Перше місце в цьому конкурсі посіла студентка кафедри «Архітектура будівель і споруд» Софія Забродіна, мешканка міста Торецьк.

В теперішній час, внаслідок збройної агресії Російської Федерації на території України, з метою організації освітнього процесу в умовах воєнного стану, ДонНАБА тимчасово переміщено на базу Івано-Франківського національного технічного університету нафти. Та ці випробування загартували викладацький колектив і відкрили нові горизонти його студентам. Не дивлячись на всі складнощі викликані війною, в цей складний для країни період, ДонНАБА, під керівництвом ректора Василя Анатолійовича Кравця продовжує здійснювати підготовку фахівців за п’ятьма освітніми програмами.

У цьому році, Донбаській національній академії будівництва та архітектури виповнюється 50 років. Вітаємо її з Днем Народження! Бажаємо успіхів, не зупинятись на досягнутому, розвиватись і розширюватись, і найголовніше – повернутись у рідні стіни, бо ДонНАБА – будівельник нашого краю, а участь молодих архітекторів у проєктуванні громадських просторів населених пунктів нашої країни прискорить відродження територій України.