портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Сьогодні - День Повітряних Сил Збройних Сил України

Опубліковано 06 серпня 2023 року, 11:11

Відповідно до Указу Президента України від 27 червня 2007 року № 579/2007 щорічно в першу неділю серпня відзначають своє професійне свято військовослужбовці Повітряних Сил Збройних Сил України.

З набуттям незалежності Україна успадкувала одне з найбільших в Європі авіаційних угруповань. На його базі 17 березня 1992 року було створено Повітряні Сили України. За кількісним показником військова авіація України поступалася лише авіаціям США, Росії та Китаю, і була найчисленнішою в Європі. До складу ВПС України було передано три повітряні армії (1100 бойових літаків різних типів). Зараз до складу Повітряних Сил входять бомбардувальна, винищувальна, штурмова, розвідувальна, транспортна авіація та зенітні, ракетні та радіотехнічні війська.

У 2014 році авіацію застосовували з перших днів проведення антитерористичної операції. Утім, спочатку це була транспортна авіація, яка виконувала функції перевезення особового складу та вантажів, а також розвідувальні польоти. Дозвіл на застосування зброї Повітряним Силам був наданий тільки після збиття першого літака — фоторозвідника Ан-30Б.

У 2022 році Повітряні Сили першими прийняли бій. Ворог намагався знищити усю систему протиповітряної оборони країни — «осліпити» наші «очі», зруйнувати наш протиповітряний щит, прагнув завоювати панування в українському небі, щоб літаки могли безкарно бомбардувати наші міста та інфраструктуру. Тому першими цілями окупантів стали радіолокаційні підрозділи, зенітні ракетні війська, військові аеродроми, командні пункти.

Повітряні Сили витримали перші найпотужніші удари ворога. Десятки воїнів Повітряних Сил отримали найвище звання Героя України. Сотні — удостоєні високих державних нагород. На превеликий жаль, багато із них загинули, захищаючи українське небо.

Символом героїзму та жертовності в новітній історії України стали імена членів екіпажів Костянтина Могилка, Дмитра Майбороди, Олександра Бєлого, Данила Мурашка, військовослужбовців зведеного загону Повітряних Сил, інших військових частин і підрозділів Повітряних Сил, які віддали своє життя за Україну.

Нині воїни Повітряних Сил щоденно відбивають повітряні й ракетні атаки загарбників, завдають значного вогневого ураження ворогові, крок за кроком наближаючи перемогу над рашистами.

Слава Повітряним Силам Збройних Сил України!

Вічна шана та пам’ять загиблим у боях воїнам!

Ілюстрація - фрагмент муралу Андрія Ковтуна (Джерело - БФ «Благодійники України»)