портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

7 квітня - 80 років від дня народження Євгена Миколайовича Баля

Опубліковано 07 квітня 2023 року, 07:27

Сьогодні 80 років мав би відзначити Євген Баль – капітан 1 рангу, письменник і волонтер.

Навіть прослуживши понад 30 років на підводних човнах у радянському флоті, Євген Баль залишився українцем, і в 2014 році зустрів російське вторгнення так, як і належить офіцерові, – спротивом.

У перший же день, коли після окупації Криму до Маріуполя передислокували Керченський загін морської охорони, пан Євген прийшов зустріти їх і підтримати. Відтоді неодноразово зустрічався із морськими піхотинцями, прикордонниками та іншими захисниками Маріуполя, підіймаючи їхній бойовий дух.

Для російських окупантів патріотизм Євгена Баля був неприпустимим. 18 березня 2022 року вони увірвалися до його будинку у Мелекіному, викрали його і три дні катували. Після тортур чоловіка відпустили, цинічно заявивши, що “ми нє воюєм с вєтєранамі флота ссср”, але від отриманих травм офіцер помер 2 квітня – за кілька днів до дня народження.

Окрім кар’єри військового, Євген Баль був також і письменником – одним із небагатьох українських мариністів: написав книги “Фарватер не відомий”, “Меридіани штурмана Барка” та “Хроніки пса Филимона”, був одним із авторів першого випуску морського збірника “Мателот” – і вже планував свою наступну книгу.

Навіть в окупації і під тортурами пан Євген зберіг честь офіцера і гідність українця. Вічна пам’ять!