портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

8 квітня –Міжнародний день ромів

Опубліковано 08 квітня 2024 року, 10:46

8 квітня увесь світ відзначає Міжнародний день ромів. Свято, яке підкреслює самобутність і унікальність одного з найчисленніших етносів у світі, встановлене на IV Всесвітньому конґресі ромів, що відбувся 1990 року у Сероцьку (Польща). Ця подія стала визначальною для ромів різних країн світу, бо вперше за багато століть представники ромської національності визнали себе єдиною не територіальною нацією та визначили свої національні символи – прапор та гімн, в основу якого було покладено народну пісню «Джелем, джелем».

Метою цього урочистого дня є самоідентифікація ромської етнічної групи як єдиного народу, привернення уваги до самобутньої культури та історії етносу, подолання дискримінації, утисків та відчуження ромів. Поступово, відходячи від звичаєвого права, роми хочуть бути рівними в соціумі тієї країни, громадянами якої вони є від народження, зберігаючи при цьому свою культурну самоідентичність. Ромська спільнота є найчисельнішою етнічною меншиною у Європі та значною за кількістю етнічною спільнотою в Україні.

За даними Всеукраїнського перепису населення, чисельність ромської спільноти в Україні становить близько 50 тисяч осіб (0,1 відсоток населення країни). На території Донецької області місцями їх компактного проживання, до початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну, стали такі міста, як Бахмут, Вугледар, Маріуполь, Торецьк, Слов’янськ та Слов’янський район, де існували та активно діяли громадські організації ромської етнонаціональної спільноти.

Повномасштабне вторгнення зробило і продовжує робити всіх без винятку жителів України вразливими перед лицем щоденної небезпеки. Не кажучи про верстви й групи населення, які були вразливими й до війни. Становище ромської спільноти в Україні в умовах воєнного стану ще більше ускладнилося. Роми, які проживали в зоні бойових дій, з метою збереження свого життя та здоров’я були змушені полишати свої домівки та ставати внутрішньо переміщеними особами.

В умовах військової агресії російської федерації проти України роми нарівні з усіма громадянами, що мають різне етнічне походження, протистоять агресору, проходять військову службу в лавах Територіальної оборони та Збройних сил України.

Громадські об’єднання, що представляють ромську етнічну спільноту, сьогодні займаються волонтерською діяльністю, організовують притулки для переселенців, доставляють гуманітарну допомогу із заходу України, інших країн до центральних і східних регіонів для вразливих соціальних груп, у тому числі для ромів.

Вітаємо всю ромську громаду Донеччини  із знаменною подією у житті народу - відзначенням Міжнародного дня ромів - та щиро дякуємо ромським неурядовим організаціям, ромським активістам за діяльність, спрямовану на підтримку ромської національної меншини в нелегкі часи, які сьогодні переживає наша держава.

Щиро сподіваємося, що після нашої ПЕРЕМОГИ над ворогом веселий, з великою жагою до життя ромський народ повернеться до рідного Донецького краю, де і буде відроджувати свою культуру, історію та традиції.

Ми не здамося! Ми будемо об'єднаними, сильними, стійкими! І ми переможемо!