портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

8 років тому російські найманці збили гелікоптер Мі-8МТ біля гори Карачун

Опубліковано 24 червня 2022 року, 11:52

24 червня 2014 року в небі в районі гори Карачун поблизу Слов'янська було збито гелікоптер Мі-8МТ («63 жовтий»), на борту якого знаходилися 9 чоловік.

З 23 до 27 червня з ініціативи Президента України, було досягнуто домовленість про двостороннє припинення вогню. Цей час українська армія використала для посилення лінії оборони та відновлення боєздатності, активних переговорів зі звільнення заручників, незаконно утримуваних російським бойовиками. Сили АТО дотримувалися мирного плану та не вели активних бойових дій.

24 червня гелікоптер МІ-8МТ доставив вантаж на блок-пост № 6 на горі Карачун, група співробітників СБУ встановила спеціальне телекомунікаційне обладнання з метою організації моніторингу простору, фіксації фактів порушення Плану мирного врегулювання конфлікту на сході України. Після виконання завдання близько 17:15 гелікоптер піднявся у повітря та вирушив до місця базування. Майже відразу він був обстріляний російськими окупаційними військами з переносного зенітно-ракетного комплексу, впав на землю й після детонації боєприпасів загорівся.

В результаті катастрофи загинули всі 9 осіб, які знаходились на борту:

екіпаж у складі командира, підполковника  Андрія Бєлкіна - кадрового офіцера, який брав участь у миротворчих місіях під егідою ООН у Ліберії з 2007 року, штурмана, майора (посмертно) Дмитра Шингура та бортового техніка, майора Руслана Мазунова, мобілізованого весною 2014 року;

бортові стрілки у складі: радиста радіо групи, старшого солдата Олександра Кондакова і старшого розвідника, старшого солдата Олексія Волохова зі складу 3-го окремого полку спецпризначення;

четверо співробітників СБУ: офіцер зв’язку Центру спеціальних операцій «А» підполковник Ігор Горбенко, старший оперуповноважений в особливо важливих справах Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки підполковник Володимир Шкіра, капітан (посмертно) Олександр Петрищук  та старший прапорщик Марка Шпака з Центру спеціальних операцій «А».

Указом Президента України від 19 липня 2014 року № 599/2014 «Про відзначення державними нагородами України», за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, було нагороджено орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня (посмертно):

Бєлкіна Андрія Володимировича

Шингура Дмитра Васильовича

орденом «За мужність» ІІІ ступеня (посмертно):

Волохова Олександра Олеговича

Кондакова Олександра Володимировича

Указом Президента України від 08 серпня 2014 року № 640/2014 «Про відзначення державними нагородами України», за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, було нагороджено орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня (посмертно):

Горбенка Ігоря Ігоровича

Петрищука Олександра Вікторовича

Шкіру Володимира Володимировича

Шпака Марка Валентиновича.