портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

9 грудня - Міжнародний день боротьби з корупцією

Опубліковано 09 грудня 2023 року, 07:45

Щорічно 9 грудня з ініціативи Організації Об’єднаних Націй відзначається Міжнародний день боротьби з корупцією.

9 грудня 2003 року у мексиканському місті Меріда відбулася політична конференція, на якій була підписана Конвенція ООН проти корупції.

Цей міжнародний договір передбачає заходи із запобігання корупції, покарання винних, а також механізми міжнародної співпраці в боротьбі з нею. Він зобов’язує держави-члени проводити політику протидії корупції, схвалити відповідні закони і заснувати спеціальні органи боротьби з цим явищем.

Конвенція набула чинності в грудні 2005 року після її ратифікації 30 країнами. Україна ратифікувала конвенцію 18 жовтня 2006 року.

Відповідно до Конвенції ООН проти корупції (2003) та Конвенції Ради Європи про кримінальну відповідальність за корупцію (1999), термін «корупція» означає зловживання державною владою для одержання вигоди в особистих цілях, в інтересах третіх осіб і груп, а також різні форми незаконного привласнення публічних коштів для приватного використання.

Наслідками поширення корупції в Україні на національному та регіональному рівнях є підрив соціальної довіри, руйнація соціальної моралі та почуття справедливості в населення, посилення соціальної напруженості, зневіра в ефективності державної політики тощо.

Згідно з вимогами законодавства України функції боротьби з корупцією покладено на спеціально уповноважені суб’єкти у сфері протидії корупції, а саме: органи прокуратури, Національної поліції, Національне антикорупційне бюро України та Національне агентство з питань запобігання корупції.

Розв’язання проблеми корупції залишається одним із пріоритетів для українського суспільства на сьогоднішньому етапі розвитку держави.