портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Андрій Єрмак та Андерс Фог Расмуссен презентують рекомендації щодо гарантій безпеки для України

Опубліковано 18 вересня 2022 року, 08:29 , Департамент інвестиційно-інноваційного розвитку і зовнішніх відносин облдержадміністрації

Керівник Офісу Президента Андрій Єрмак і 12-й Генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен у Києві презентують рекомендації щодо безпекових гарантій для України, розроблені за дорученням Президента України.

Над підготовкою рекомендацій працювала експертна група, до складу якої увійшли фахівці з усього демократичного світу, зокрема колишні прем’єр-міністри, міністри, інші високопосадовці, а також науковці.

У рекомендаціях міститься заклик до створення Київського безпекового договору – спільного документа про стратегічне партнерство, який об’єднає Україну та держави-гаранти.

Рекомендації передбачають багаторівневий підхід до гарантій. Очікується, що основна група союзників візьме на себе чіткі зобов’язання щодо підтримки Збройних Сил України, а ширша група надасть невійськові гарантії, побудовані довкола санкційних механізмів.

Керівник Офісу Президента наголосив, що українці зірвали плани агресора та відстояли свою державу, а окуповані землі неодмінно будуть повернуті. Водночас необхідно подбати, щоб Україна була цілковито убезпечена в майбутньому.

Андрій Єрмак наголосив, що угода щодо безпекових гарантій для України не є заміною вступу до НАТО – вона є засобом забезпечення безпеки, поки цей вступ не відбудеться.

Колишній Генеральний секретар НАТО і Прем’єр-міністр Королівства Данія Андерс Фог Расмуссен зазначив, що перемога України в цій війні є безпосереднім пріоритетом.

За словами Андерса Фога Расмуссена, створення та утримання такої сили потребує відданості союзників України протягом десятиліть.

*Згідно сайту www.president.gov.ua