портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Безбар’єрність — забезпечення рівних прав та можливостей

Опубліковано 25 травня 2024 року, 10:25 , Донецький обласний центр зайнятості

Відсутність ліфта у багатоповерхівці – це не просто незручність, це серйозна перешкода для людей з інвалідністю, батьків з маленькими дітьми та людей похилого віку. На жаль, подібні фізичні бар'єри – далеко не єдині, з якими стикаються люди в нашому суспільстві.

Упередження, стереотипи, дискримінація за ознакою статі, несправедлива оплата праці, законодавство, що не враховує потреби різних груп людей – це лише декілька прикладів бар'єрів, які щодня ускладнюють життя багатьох людей.

Створення безбар'єрного простору – це не просто про усунення фізичних перешкод. Це про комплексний підхід до забезпечення рівних прав та можливостей для всіх членів суспільства. Це про інклюзивність, повагу до різноманіття та створення середовища, де кожна людина може жити та розвиватися повноцінно.

У 2021 році за ініціативи першої леді України Олени Зеленської була прийнята Національна стратегія із створення безбар'єрного простору в Україні. Цей документ окреслює шість основних напрямків розвитку безбар'єрного середовища:

Суспільна та громадянська безбар'єрність: забезпечення рівних можливостей участі всіх людей та суспільних груп у житті громад та держави.

Освітня безбар'єрність: створення рівних можливостей та вільного доступу до освіти, включаючи освіту протягом життя.

Економічна безбар'єрність: забезпечення умов та можливостей для працевлаштування, заняття підприємництвом молоді, жінок, літніх людей, людей з інвалідністю тощо.

Інформаційна безбар'єрність: доступ до інформації в різних форматах та з використанням технологій, що враховують потреби та можливості людей з функціональними порушеннями чи комунікативними труднощами.

Фізична безбар'єрність: створення середовища, в якому громадські споруди та публічні місця, транспорт і послуги є фізично доступними для всіх суспільних груп.

Цифрова безбар'єрність: забезпечення доступу до інформації, комунікації, публічних та інших послуг онлайн для всіх суспільних груп.

Безбар'єрність – це спільна справа, до якої може та має долучитися кожен. Ми можемо зробити наш світ кращим, просто ставши уважнішими та чутливішими до потреб інших людей.

Більше інформації про складові безбар'єрності та практичні поради щодо усунення бар'єрів у "Довіднику безбар'єрності" https://bf.in.ua/ та на семінарах Донецької обласної служби зайнятості.

Разом ми можемо створити суспільство, де кожна людина має рівні можливості для розвитку та самореалізації!