портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Близько 80 тисяч родин стали учасниками програми Фонду енергоефективності

Опубліковано 26 листопада 2021 року, 15:11

25 листопада відбувся І Форум учасників Європейської Енергетичної Відзнаки (ЄЕВ) в Україні.

Про це повідомляє Міністерство розвитку громад і територій України.

«Ця відзнака покликана стимулювати українські міста до зниження енергоспоживання, підвищення енергоефективності та зменшення викидів вуглекислого газу.  Також це дієвий інструмент для покращення якості врядування у громадах. Наразі низка українських міст вже приєдналась до ЄЕВ. У майбутньому зекономлені завдяки енергоефективності кошти можуть бути використані на потреби місцевого розвитку, тож це – абсолютно дієвий механізм», – заступник Міністра розвитку громад та територій Василь Лозинський.

Під час заходу учасники поділилися досвідом щодо впровадження Європейської Енергетичної Відзнаки та мережування учасників ЄЕВ, а також щодо популяризації цього інструменту на регіональному та національному рівнях.

«У державі працює Фонд енергоефективності, завдяки якому ОСББ можуть отримати грант на термомодернізацію будинку. Наразі вже близько 80 тисяч родин стали учасниками програми Фонду «Енергодім». Крім того, Мінрегіон розробляє низку стратегічних документів, зокрема – законопроєкт, який має усунути бар’єри на шляху масштабної термомодернізації, а також загальнодержавну стратегію, яка визначить першочергові кроки у цьому напрямку», – зазначив Василь Лозинський.

Ще одним ефективним інструментом для підвищення енергоефективності українських міст стане спільний з Європейським інвестиційним банком проєкт «Енергоефективність громадських будівель в Україні». Прийом заявок на участь у проєкті розпочнеться вже найближчим часом.

Довідково

Розвиток ЄЕВ в Україні забезпечується Національним Офісом завдяки підтримці уряду Швейцарської Конфедерації та за координації Міністерства розвитку громад і територій України.

Європейська енергетична відзнака – це система управління якістю та сертифікації для міських громад та регіонів. Вона підтримує місцеві органи влади у застосуванні міждисциплінарних підходів планування та у впровадженні заходів з енергоефективності та зміни клімату. Сьогодні понад 1500 муніципалітетів в більш ніж десяти країнах світу отримали Європейську енергетичну відзнаку.

Розвиток ЄЕВ в Україні забезпечується Національним Офісом завдяки підтримці уряду Швейцарської Конфедерації та за координації Міністерства розвитку громад і територій України.

Серед українських міст першими учасниками ЄЕВ є Вінниця, яка отримала сертифікат у 2015 році та за чотири роки підтвердила його, а також Житомир, який отримав сертифікат у 2019 році.  Три міста – Львів, Суми і Черкаси – пройшли первинну оцінку та підготували план дій.

У 2021 році в рамках участі у проєкті ЄС EXCITE програми «Горизонт 2020» для впровадження ЄЕВ було відібрано ще 5 громад – Миргород, Нововолинськ, Сєвєродонецьк, Тростянець та Чортків. Цього ж року з власної ініціативи громади Долини та Рівного долучилися до впровадження ЄЕВ із власної ініціативи.

ЄВРОІНТЕГРАЦІЙНИЙ ПОРТАЛ