портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Борги перед комунальними підприємствами впливають на стан підготовки до опалювального періоду

Опубліковано 19 жовтня 2024 року, 14:11

Фінансовий стан обласних комунальних підприємств – одна з причин, яка впливає на готовність проходження опалювального сезону та надання комунальних послуг населенню.

Про це під час брифінгу в Донецькій ОДА розповідала в.о. директора департаменту житлово-комунального господарства облдержадміністрації Ольга Соловей.

Дебіторська заборгованість перед підприємствами за надані послуги складає 7 млрд грн. Більша частина – це борги споживачів, які складають 4,7 млрд грн, а 2,7 млрд грн – це заборгованість, яка склалась через різницю в тарифах.

Тарифи за водо- та теплопостачання в Донецькій області не відповідають економічно обґрунтованим тарифам. Як наслідок дебіторської заборгованості виникла кредиторська заборгованість у підприємств за спожиті ресурси. Загальна сума складає 12,5 млрд грн. Основна сума - за спожиту електроенергію, (4,9 млрд грн) та газ(5,7 млрд грн).

За рахунок обласного бюджету та субвенції з бюджетів громад, де працюють об'єкти КП «Донецьктеплокомуненерго» та КП «Компанія «Вода Донбасу», обласним підприємствам надається фінансова підтримка. Ці гроші спрямовують на виплату заробітної платні та нарахувань, а також на погашення заборгованості за розподіл електроенергії та газу.