портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Ботулізм

Опубліковано 07 червня 2017 року, 14:11

Управління Держпродсмпоживслужби в Ясинуватському районі,  в зв'язку з виявленням  випадків ботулізму серед населення, які ймовірно пов'язані із вживанням в'яленої риби промислового виробництва та на виконання наказу Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів № 366 від 31 травня 2017 року повідомляє про небезпечність хвороби.

Ботулізм – це гостре інфекційне захворювання, яке виникає в результаті вживання продуктів, які містять отруйні речовини (токсин), що виробляють бактерії ботулізму. Цей токсин є одним з найсильніших з усіх відомих отрут.

Ботулізм викликає параліч мускулатури. Збудником цього захворювання є так звана паличка ботулізму. Захворювання розвивається при вживанні заражених харчових продуктів рослинного і тваринного походження, які зберігалися в умовах дефіциту кисню без необхідної (достатньої) термічної обробки. Найбільшу небезпеку представляють консерви та продукти, призначені для тривалого зберігання (гриби, маринади, ковбаси, копчені та засолені продукти) і приготовлені в домашніх умовах, при яких неможливо створити температурний режим, необхідний для загибелі спір збудника цієї хвороби. Самостійно відрізнити заражені продукти від доброякісних можна тільки по здуттю банок, пов’язаному з накопиченням газоподібних продуктів життєдіяльності паличок ботулізму. При цьому смак, запах і вигляд продукту не змінюються.

Сприйнятливість людини до цієї хвороби висока.

Відомі випадки зі смертельним результатом захворювання, обумовленим навіть не вживанням в їжу самого продукту, що містить токсин, а тільки користування не вимитою після наколювання «небезпечного» продукту вилкою в процесі вживання незараженої їжі.

Люди, які хворіють на ботулізм, самі не є заразними.

Інкубаційний період захворювання триває від кількох годин до доби (рідше – до 2-3 днів). Його тривалість залежить від тієї кількості ботулотоксину, що потрапив в організм хворого.

Зазвичай захворювання починається раптово. У людини порушується зір, виникає м’язова слабкість і з’являється сухість у роті. Турбує «туман», роздвоєння предметів, «сітка» перед очима, далекозорість. Відчувається наявність чужорідного тіла в глотці, першіння в горлі, утрудняється ковтання їжі. При тяжкому перебігу захворювання вживана усередину вода і рідка їжа можуть виливатися через ніс.

У людини змінюються тембр і висота голосу. Дихання поверхневе, зіниці розширені, обличчя схоже на маску. Ботулізм часто закінчується смертю хворого.

Якщо виникає порушення зору, особливо після вживання консервованих або інших «небезпечних» продуктів, треба відразу ж викликати невідкладну медичну допомогу, тому що при цьому захворюванні стан хворого може різко погіршитися в першу ж добу після зараження, що може призвести до його смерті. Якщо підозрілу їжу їли інші люди, слід з’ясувати, чи не з’явилися в них які-небудь ознаки хвороби.

Одужання хворих при цієї хвороби, навіть якщо медичну допомогу викликати своєчасно (при появі перших ознак ботулізму) і невідкладно початому лікуванні, відбувається повільно. Деякі ознаки хвороби можуть зберігатися протягом кількох місяців. Після перенесеного захворювання не залишається стійкої несприйнятливі до нього.

 Запобігання  ботулізму включає суворий контроль за виготовленням консервів, перевірку консервів перед вживанням, вилучення бомбажних банок. Основну небезпеку представляють м'ясні та рибні продукти, і особливо овочеві, грибні та фруктові консерви домашнього приготування. Гігієнічні вимоги до продуктів, що підлягають консервації, і до тари для їх розміщення повинні повністю виключити можливість забруднення їх спорами збудника ботулізму. Потрібно  перевіряти консерви перед вживанням в їжу, викидати банки, що надулись. Ці заходи профілактики мають дуже велике значення, так як в подорож люди зазвичай беруть консервовані продукти або продукти, придатні для тривалого зберігання (копчені і солені продукти). Однак під час подорожі через часткову відсутність холодильника неможливо дотримувати температурний режим зберігання продуктів. Тому в продуктах може накопичуватися ботулотоксин. Суттєво знижує ризик захворювання на ботулізм прогрівання всіх видів консерв до 100° С протягом 30 хв.

Людям, котрі вживали продукти, що викликали в когось захворювання, з профілактичною метою вводять протиботуліністичну сироватку.

В осередку ботулізму всім особам, що вживали разом з хворим харчові продукти, які могли бути причиною отруєння, профілактично вводять поливалентную протівоботулініческой сироватки. За цими  особами встановлюється медичне спостереження протягом 10 днів.

Ясинуватська міська рада