портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Центральна влада підтримає міста в нових умовах на ринку газу – Кирило Тимошенко

Опубліковано 21 травня 2021 року, 12:47

Центральна влада надасть підтримку українським містам в нових умовах, які відтепер діятимуть на ринку газу. Про це заявив у Facebook заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко за підсумками наради з представниками центральної та місцевої влади.

«З 20 травня припинили дію спеціальні обов’язки (ПСО) з продажу газу виробникам теплової енергії, які були покладені на НАК «Нафтогаз України». Це означає, що всі теплокомуненерго, більшість з яких належить місцевим владам, укладатимуть договори з постачальниками самостійно на тих умовах, які будуть пропонуватися на ринку», - зазначив він.

За словами Тимошенка, ринкові відносини стали реальністю, але відсутність фіксованої ціни може турбувати місцеву владу. Тому в Офісі президента працюють над тим, аби до нового опалювального сезону врегулювати усі проблемні питання щодо тепла і гарячої води. 

За підсумками наради за участю міністра розвитку громад та територій Олексія Чернишова, голови правління «Нафтогаз України» Юрія Вітренка та представників областей і міст досягли низки домовленостей.

Зокрема, «Нафтогаз» найближчим часом запропонує довгострокові цінові пропозиції на природний газ. Це дасть містам можливість наперед встановлювати тарифи і уникати цінових коливань протягом опалювального сезону 2021-2022 років.

Також дійшли згоди, що «Нафтогаз» не вимагатиме величезні передплати або банківські гарантії. Крім того, діятиме Меморандум про взаєморозуміння щодо централізованого постачання теплової енергії та гарячої води, підписаний в лютому цього року між урядом і міськими головами за ініціативи Володимира Зеленського. 

«Щодо старих боргів – уже напрацьований відповідний законопроєкт, його має розглянути Верховна Рада. Документ передбачатиме максимальне врегулювання боргів за послуги теплопостачання», - інформує Тимошенко.

За словами заступника голови Офісу президента, «головне завдання – при повному переході на ринкові відносини забезпечити стале проходження опалювального сезону».