портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Через пандемію COVID-19 на 15% скоротилося виявлення туберкульозу на Донеччині

Опубліковано 24 березня 2021 року, 17:56

Пандемія COVID-19 негативно вплинула на своєчасне виявлення туберкульозу в Донецькій області. Про це  головний фтизіатр Донецької області, завідуюча відділенням №2 КНП  «Обласний клінічний протитуберкульозний диспансер м. Краматорська» Наталія  Клименко повідомила на брифінгу у Краматорську сьогодні, 24 березня. 

«За 2020 рік у багатьох країнах з найбільшою кількістю випадків туберкульозу різко скоротилися масштаби діагностики та лікування -  від 16 до 41%. Україна у цьому списку.  Наш регіон має зниження виявлення туберкульозу на 15%.  При тому, що ще на початку 2020 року ми казали про 25%  недовиявлених хворих.  Отож карантинні обмеження впродовж року прямо вплинули і надалі впливають на  виявлення хворих на  туберкульоз у Донецькій області», -  сказала Наталія  Клименко.

Вона пояснила, що така ситуація склалася  через карантин, коли в закладах охорони здоров’я обмежені рутинні щоденні послуги.  Зараз хворі на туберкульоз звертаються до лікарів  вже з важкими ускладненнями.

Головний фтизіатр Донецької області нагадала про основні симптоми захворювання:

  • кашель понад 2 тижні;
  • підвищена температура тіла понад 5-7 днів;
  • утруднене дихання;
  • біль у грудях;
  • поганий апетит, постійна слабкість;
  • безпричинна втрата ваги;
  • підвищена пітливість, особливо вночі;
  • кровохаркання (наявність крові у мокротинні, що виділяється при кашлі)

«Область має всі можливості для ранньої діагностики.  В сучасних умовах підтвердження діагнозу у пацієнта займає 50 хвилин.  Саме стільки часу триває молекулярно-генетична діагностика на апаратах «Джин Експерт». Шість «Джинів» розташовані в містах Краматорськ, Маріуполь, Бахмут, Покровськ, Слов’янськ. Регіон на 100%  забезпечений витратними матеріалами.  Тести дозволяють не тільки виявити наявність збудника туберкульозу, а й профіль його резистентності. Область на 100%  забезпечена протитуберкульозними препаратами.  Лікування туберкульозу безкоштовне»,  -  зазначила  Наталія  Клименко.

Нагадаємо, сьогодні у світі відзначається День боротьби з туберкульозом. Туберкульоз – поширене й іноді смертельне хронічне інфекційне захворювання, яке передається повітряно-крапельним шляхом.

Інші новини за темою