портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Через вторгнення окупантів на Донеччині знищується туристична інфраструктура

Опубліковано 27 вересня 2024 року, 11:00 , Управління культури і туризму облдержадміністрації

Кожна країна відзначає День туризму у власному неповторному стилі, адже туристичні об’єкти у світі надзвичайно різноманітні. І, мабуть, найкращий спосіб відзначити цей день — це нарешті вирушити до того місця, яке викликає найбільшу цікавість.

До початку війни одним із таких місць на мапі Україні була Донеччина - прогресивна і мальовнича, яка традиційно вважалась промисловим регіоном, але отримала гідне місце у туристичній галузі.

Українські міста–мегаполіси завжди були сповнені багатим культурним життям, динамічним бізнесом та розвиненою інфраструктурою. Донецьк гостинно приймав гостей у «Донбас Паласі» – одному з найкращих світових готелів. На найсучаснішому стадіоні «Донбас Арена» не тільки відбувалися матчі Євро-2012, а й виступи зірок світового рівня.  Міжнародний аеропорт «Донецьк» імені Сергія Прокоф’єва став символом не тільки сучасної авіації, а й символом міці і стійкості українських захисників. Маріуполь поєднував у собі дух промислового центру, свіжість моря та архітектурну спадщину (культурно-туристичний центр «Вежа», будинок Гампера, узбережжя Азовського моря тощо). 

Особливо притягувало туристів неймовірне природне різноманіття нашого краю: безмежний степ, ліси, море. Донецькими горами туристи називають Білокузьминівські скелі, українською Швейцарією - національний природний парк «Святі гори», місцем сили - заповідник "Кам’яні могили", підземним містом - соляні шахти Соледару.

Але…

Сьогодні Донеччина власною історією показує, що відбувається, коли на твою землю приходить росія. Розвинені міста перетворюються на пустище, а люди, які є основним скарбом, змушені тікати з рідної землі. Донецьк пройшов шлях від розвитку до занепаду. Міста Маріуполь, Бахмут, Соледар … у 2022 році стали епіцентром воєнних злочинів російської армії. Розкрадається наша історична спадщина, палають ліси, руйнується туристична інфраструктура. За час повномасштабної війни на території області зруйновано або пошкоджено більше 160 готелів та 79 закладів харчування. Знищено та пошкоджено 55 об’єктів архітектурної спадщини та 15 монументального мистецтва.

Втім Донеччина є прикладом стійкості і незламності українців.

Просто зараз у регіоні тривають запеклі бої, але вони обов’язково завершяться Перемогою України. 

Дякуємо кожному захиснику і захисниці за захист, стійкість і мужність у боротьбі за незалежність нашої країни!  

P.S. В Оксфордському словнику англійської мови зазначено, що слово «туризм» походить від французького «tour», яке означає прогулянку чи поїздку з обов’язковим поверненням. Отже, одного дня туристи і мандрівники обов’язково приїдуть до нашої області, і Донеччина стане прикладом відродження і місцем сили української нації!