портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Делегація Донеччини взяла участь у Всеукраїнській стратегічній сесії «Освіта України – 30. Національний технопарк з підвищення якості освіти»

Опубліковано 25 червня 2021 року, 16:11 , Департамент освіти і науки облдержадміністрації

Делегація Донецької області взяла участь у Всеукраїнській стратегічній сесії «Освіта України – 30. Національний технопарк з підвищення якості освіти» для керівників департаментів (управлінь) освіти і науки обласних, Київської міської державних адміністрацій, ректорів (директорів) закладів вищої та післядипломної педагогічної освіти, яка відбулась у Харкові 24 червня.

У заході взяли участь міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Сергій Колебошин, голова підкомітету з питань вищої освіти Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Юлія Гришина, голова Наукового педагогічного товариства «Польща – Україна» Франтішек Шльосек.

Делегацію Донецької області очолила директор департаменту освіти і науки облдержадміністрації Тетяна Сідашева. До складу делегації увійшли в.о. директора Донецього обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Юлія Бурцева та ректор державного вищого навчального закладу «Донбаський державний педагогічний університет» Світлана Омельченко.

Учасники сесії обговорили ідею створення Національного технопарку з підвищення якості освіти та модель з чотирьох базових компонентів: упровадження в національний освітній простір основних цінностей та компетентнісної освіти, розвиток інтелектуальної еліти нації, створення безпечного для життя та здоров’я середовища, трансформація системи управління освітою. Акцентувалася увага на першочерговій необхідності розвитку практичних навичок, професійних і особистих якостей, створення вільного простору для творчості, формування наукового світогляду з раннього віку дитини. Успішними прикладами в м. Києві є Відкритий Президентом України Музей науки МАН та Музей математики, який готується до відкриття.

У Донецькій області є позитивний досвід такої роботи. Так, у Краматорську вже працює інноваційний STEAM-центр для молоді, яка цікавиться експериментами та технологічними новинками. Метою його відкриття є створення та розвиток знань, умінь та навичок у дітей та молоді відповідно до пріоритетних напрямів розвитку науки і техніки шляхом формування інноваційного освітнього середовища за рахунок поширення STEM-освіти, для покращення кадрового потенціалу та підвищення конкурентоспроможності спеціалістів регіону на національному та міжнародному рівнях. Центр STEAM-освіти відкрили в рамках Програми ООН із відновлення та розбудови миру.

Також у 2021 році за програмою Президента України «Велике будівництво» розпочато реалізацію проєкту «Створення науково-освітнього простору Музей науки у місті Маріуполь» за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку. Цей музей планується створити на базі спортивного комплексу Маріупольського державного університету. У ньому буде представлено 5 експозицій з тем: «Людина», «Оптика», «Великі винаходи», «Фізика», «Природа». Окрім відвідування експозицій, відвідувачам пропонуватимуться й освітні програми. Принцип музею – «знання через досвід». Створення Музею науки сприятиме вивченню на практиці законів фізики, хімії, математики та інших наук.