портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

День вшанування учасників бойових дій на території інших держав

Опубліковано 15 лютого 2019 року, 09:00 , Департамент інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації

Відповідно до Указу Президента України, 15 лютого в Україні відзначається День вшанування учасників бойових дій на території інших держав.

Після закінчення Другої світової війни українські військові брали участь у багатьох локальних війнах і збройних конфліктах на території іноземних держав. За часів СРСР вони виконували «інтернаціональний» обов’язок у  Кореї, Лаосі, В'єтнамі, Кубі, Єменській Арабській Республиці, Єгипеті, Алжирі, Мозамбіку, Сирії, Чехословаччині, Камбоджі, Бангладеші, Ефіопії, Анголі, Афганістані, Лівані та інших «гарячих» точках.

Найбільш масштабною та трагічною була війна в Афганістані, яка тривала 10 років – з 25 грудня 1979 року по 15 лютого 1989. Це був перший збройний конфлікт, участь у якому визнала СРСР. Через горнило тієї війни пройшли 160 тисяч українців, 12 тисяч отримали поранення, контузії, були скалічені, а 3085 – загинули. Найбільших втрат зі всієї України зазнали мешканці Донецької області 302 військових не повернулися до своїх домівок з Афганської війни.  Друге місце по втратам займає Харківська область – 221 загинувший воїн.  

Після здобуття Україною незалежності українські військові фахівці стали учасниками миротворчих місій у Югославії, Грузії, Боснії і Герцеговині, Хорватії, Лівані, Кувейті, Іраку тощо. За даними Міністерства оборони України  з 1992 року в міжнародних миротворчих операціях взяли участь майже 44 тисячі військовослужбовців, 54 з них загинули.

Нині у складні для країни часи воїни-афганці проявили героїзм і мужність на Донбасі, їх бойовий досвід і тепер є запорукою багатьох перемог у боротьбі з російським агресором за незалежність і територіальну цілісність України.